Рекордьорът по титли в Australian Open Новак Джокович преследва безпрецедентния

...
Рекордьорът по титли в Australian Open Новак Джокович преследва безпрецедентния
Коментари Харесай

Очаквайте на живо финала на Australian Open между Джокович и Циципас

Рекордьорът по трофеи в Australian Open Новак Джокович преследва невиждания си десети трофей в Мелбърн, изправяйки се във финала против Стефанос Циципас.

Битката за купата “Норман Брукс ” стартира в 10:40 часа.

Както е известно, след тежкия мач с Григор Димитров, траял над 3 часа, Джокович нямаше проблеми да отстрани идващите си противници по пътя към финала. Той загуби надлежно 5, 7 и 8 гейма против Алекс де Минор, Андрей Рубльов и Томи Пол, като предстоящо влиза в дуела с Циципас като сериозен любимец. 20 изгубени гейма от осминафиналите до финала са реализирали единствено още Иван Лендъл (шампион през 1990-а) и Андре Агаси (шампион през 2003-та).

Великият сърбин преследва 22-ра купа от “Големия шлем ”, която би го изравнила на върха с Рафаел Надал, а сега се намира и в рекордна серия от 27 следващи победи в Australian Open. Той не е губил мач в Австралия от осминафинала през 2018-а, когато се завръщаше от възобновяване от травма и отстъпи на Хьон Чун.

Джокович няма загуба в шампионата против противник от топ 10 от 2014-та насам, когато бе спрян от Стан Вавринка на четвъртфиналите, а след това швейцарецът завоюва купата.

Ноле е с съвършена статистика във финалите в Мелбърн - 9 от 9, като от “Уимбълдън ” предходната година насам е изгубил единствено един мач и е спечелил пет шампионата до момента. За шести следващ път Джокера ще се изправи на край в “Шлема ” против противник, който няма “мейджър ” купа. В четири от предходните пет дуела той излезе победител, като изключението е единствено загубата на US Open 2021 от Даниил Медведев. Именно това проваляне постави завършек на фантазията за “календарен шлем ”.

Стефанос Циципас към този момент един път несполучливо се опита да пребори Джокович за първия си успех в “Шлема ”, като позволи поврат от 2-0 до 2-3 сета на финала на “Ролан Гарос ” 2021. В похода си до последния мач в Мелбърн той имаше сложни тествания против Яник Синер и Карен Хачанов - против италианеца Циципас пропиля задатък от два сета, а против руснака пропусна да затвори мача с чиста победа.
 След абсурда в Мелбърн бащата на Джокович избра да гледа от у дома полуфинала му След абсурда в Мелбърн бащата на Джокович избра да гледа от у дома полуфинала му
24-годишният грък е в тежка серия от девет загуби от Джокович в последните им девет мача, в това число пет финала. Изненадващо или не, Циципас към момента няма трофей на открити твърди кортове в кариерата си.

Ако загуби първия сет против Джокович, то възможностите на Стефанос ще намалеят доста, що се отнася до статистиката. Ноле е спечелил 294 мача в “Големия шлем ” и е изгубил единствено 8, когато е повеждал с 1-0 сета. В Австралия и Съединени американски щати пък съотношението му е 146-3. Все отново, през 2020 година на “Ролан Гарос ” Циципас се добра до пети сет против Джокович, макар че бе изостанал с 0-2, преди в последна сметка да загуби.

Шампионът в Australian Open 2023 ще бъде и новият международен номер 1, а изгубилият финала - номер 3.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР