Рекордно спускане под вода откри пластмасови отпадъци на дъното на

...
Рекордно спускане под вода откри пластмасови отпадъци на дъното на
Коментари Харесай

Рекордно спускане под вода откри пластмасови отпадъци на дъното на океана

Рекордно втурване под вода откри пластмасови боклуци на дъното на Тихия океан. Американският откривател Виктор Весково се спусна със особено конструиран батискаф на 10 927 м под морското ниво в Марианската котловина в Тихия океан, написа Би Би Си.

Весково разкрил морски организми, само че също по този начин пластмасова торбичка и опаковки от десертче.

Спускането на американеца е третия път, в който човек доближава най-дълбокото място в Световния океан.

Първото втурване е през 1060 година, осъществено от американския флотски офицер Дон Уолш и швейцарския инженер Жак Пикар в батискафа Триест. През 2012 година филмовият режисьор Джеймс Камерън реализира второто втурване на такава огромна дълбочина.

Сегашното потапяне беше с 11 м по-дълбоко от предходния връх. Дон Уолш чакаше Виктор Весково на борда на кораба, от който се спуска подводния уред, с цел да го поздрави за върха. Екипът на Весково реализира общо пет спускания, като с изключение на подводния уред с човек в него, до дъното на Марианската котловина се спускаха и роботи.

Изследователите считат, че са разкрили четири типа непознати до момента ракообразни, сходни на скариди. Те взели и камъни от дъното на океана, с цел да ги изследват.

След като видели пластмасовата торбичка и другите боклуци, учените считат да изследват локалните морски жители за съществуването на микроскопични частици пластмаса в организмите им.

Потапянето на Виктор Весково е част от експедицията Петте дълбини. Тя има за цел спускането на човек до най-дълбоките точки на петте океана на Земята. Експедицията се финансира от самия Весково, който е вложител и преди да стартира да се спуска под водата, изкачи най-високите върхове на седемте континента на планетата.

"Of all three of the oceans, the Indian Ocean seems to be the one most dense with life. There's hardly any record at all of the creatures down there, " Vescovo and Jamieson. #fivedeeps #science #oceanexploration https://t.co/24VBMGtAKq
— The Five Deeps Expedition (@FiveDeeps) April 18, 2019
What do you think? Did he make it to the bottom? #fivedeeps #challengerdeep #StayTuned pic.twitter.com/ApxOF9uSgA
— The Five Deeps Expedition (@FiveDeeps) May 13, 2019
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР