Рекордно ниска оценка за работата на парламента. Симпатизантите на Продължаваме

...
Рекордно ниска оценка за работата на парламента. Симпатизантите на Продължаваме
Коментари Харесай

Тренд: Рекордно ниска оценка за НС. ПП и ДБ оттеглят подкрепата си от Радев. 2022 г. - лоша година за България

Рекордно ниска оценка за работата на Народното събрание. Симпатизантите на „ Продължаваме промяната “ и Демократична България отдръпват поддръжката си от Радев. Сходна електорална картина като на последните избори. Българите правят оценка 2022 година като неприятна година за България. Очакванията за идната са песимистични

През декември записваме рекордно невисок % позитивна оценка за работата на Народното събрание (9%), а 82% дават негативна оценка.

Малко над една четвърт (26%) пък правят оценка позитивно работата на служебния кабинет. Сред всички партийни електорати негативната оценка за работата на държавното управление е по-висока от позитивната. Изключение прави само Българска социалистическа партия, измежду които дяловете на позитивна и негативна оценка са изравнени. С най-критични оценки за служебния кабинет са симпатизантите на ГЕРБ и Възраждане.

Отрицателните оценки за работата на президента към този момент няколко месеца надвишават позитивните. През декември 42% дават положителна оценка, а 46% отрицателна. Ерозията в позитивната оценка по отношение на президента се дължи най-много на оттеглящите поддръжка в последните месеци последователи на „ Продължаваме промяната “ и Демократична България.

Два месеца след предварителните парламентарни избори, електоралната картина в страната не търпи основна динамичност спрямо резултатите от вота през октомври. ГЕРБ остава водач с 25.8% от гласуващите. „ Продължаваме промяната “ държат второто място с 19.2% от гласуващите, на безапелационна отдалеченост от Движение за права и свободи (11.6%) и Възраждане (11.3%). Българска социалистическа партия резервира петото място с 9% поддръжка от гласуващите, следвани от Демократична България (7.3%) и Български напредък (4%).

В края на всяка година обичайно мерим оценката на българите за изминаващата година и упованията за идната. В актуалното изследване записваме поредна година с неприятна оценка – единствено 12% от всички пълнолетни българи правят оценка 2022 година като добра година за България, а 79% като неприятна. Лошите оценки за годината започнаха още с Ковид пандемията през 2020 година и се задържаха през 2021 година Войната в Украйна, политическата рецесия и инфлацията евентуално са от главните причини на българите за неприятната оценка за отминаващата 2022 година

В персонален проект 2022 година е била добра година за малко над половината българи (51%). Това е най-високата стойност от 2019 година насам. За  малко над една трета (36%) отминаващата година е била неприятна. По-младите (18-39 г.) правят оценка годината сензитивно по-добре за себе си в персонален проект, в сравнение с най-възрастните (над 70 г.), измежду които дяловете са обърнати –за два пъти повече годината е била неприятна, в сравнение с добра.

Очакванията за идващата 2023 година не са оптимистични. 44% са на мнение, че България я чака една по-лоша година от 2022 година 30% пък чакат по-добра година. И тук персоналните упования са по-оптимистични, само че дяловете са близки – 36% чакат 2023 година да е по-добра година за тях в персонален проект, само че 27% споделят отрицателни упования. 

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР