Рекордно голям брой на заразени деца за последното денонощие –

...
Рекордно голям брой на заразени деца за последното денонощие –
Коментари Харесай

Рекордно голям брой новозаразени деца, над 2400 са с положителна проба

Рекордно огромен брой на инфектирани деца за последното денонощие – над 2400 се борят със болестта. Това значи, че една четвърт от всички близо 10 хиляди нови случаи са при деца.

И лекари регистрират, че през тази вълна по-често наранени от болестта са по-малките. На места даже се постанова откриване на нови кревати.

Недостиг и на интензивни, и на педиатрични COVID кревати - такава е обстановката в Стара Загора. В реанимацията има едвам едно място, а педиатричните кревати ще бъдат увеличени на 12. В момента от инфекцията там се лекуват седем деца.

Според формалните данни и картата на държавното управление в района проблем няма.

В болница Света Анна също регистрират, че през тази вълна се следят повече случаи на болни деца. В момента там се лекува едно - на годинка.

„ По принцип нито „ Омикрон “, нито предходните разновидности не са за подценяване при никой. И при деца се следи по-тежко протичане. Засега не сме имали потребност от интензивно лекуване на деца, междинния престой е 3-4 дни, само че постоянно сме нащрек “, разяснява доктор Ивелина Георгиева.

В момента в Св. Анна от разкритите 160 кревати свободни са 31, а от интензивните налични са едвам 5. В София са заети към 70 на 100 от интензивните кревати, а за страната - към половината от оптималния брой, който можем да разкрием. Според ръководителя на Българския лекарски съюз, в този си тип епидемиологичния проект няма да ограничи болестта в точния момент.

„ Това е метод, ориентиран към стопанската система. Защото в случай че би трябвало да следим интензивните кревати, няма да ограничим болестта в точния момент. От друга страна сме във втората година на пандемията и се следи една отмалялост “, разяснява Иван Маджаров.

Според него по-точен индикатор за хода на болестта би бил броят на пациентите с COVID-19, които се обръщат за помощ към персоналните си лекари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР