Рекордният приток във фондовете на паричния пазар, регистриран от началото

...
Рекордният приток във фондовете на паричния пазар, регистриран от началото
Коментари Харесай

САЩ: От банкова криза към дефолт

Рекордният приток във фондовете на паричния пазар, регистриран от началото на март, тази седмица се трансформира в също толкоз мощен отлив. Страховете за банките бяха сменени от риска от механически банкрут на Съединени американски щати, който пазарът никога не счита за нулев.

От първите дни на банковата рецесия фондовете на паричния пазар в Съединени американски щати записаха грамаден чист приток на пари - точно към тях идваше забележителна част от средствата, изтеглени от американските банки. Само за 5 седмици, съгласно Refinitiv Lipper, фондовете са получили 346 милиарда $.

Първоначално седмичният приток надхвърляше 100 милиарда $, само че по-късно стартира последователно да понижава, като все пак остана забележителен - десетки милиарди.

Въпреки че управляващите не съумяха изцяло да разсеят страховете за ситуацията на банките, безпокойството понижа. Но даже цялостното успокоение на вложителите не може да анулира обстоятелството, че фондовете на паричния пазар носят повече депозити.

Тази седмица обаче обстановката се обърна съвсем на 180 градуса. Доклад на BofA Global Research, оповестен през вчерашния ден, базирайки се на данни на EPFR, споделя, че приключването на средства от фондовете на паричния пазар през седмицата, завършила на 19 април, възлиза на $65,3 милиарда

Ройтерс, базирайки се на Refinitiv Lipper, споделя, че в Съединените щати този интервал е лишил $71,66 милиарда, а в света - 89,35 милиарда $.

Сега фондовете на паричния пазар не наподобяват задоволително несъмнено леговище. Известно е, че те влагат в най-късите облигации, което им разрешава да получават все по-високи и по-високи настоящи доходности по време на покачващи се лихви, без да се тормозят от спадове на цените. Но дебатът към повишението на тавана на националния дълг на Съединени американски щати на фона на комплицираните връзки сред демократи и републиканци промени тази обстановка.

Съкровищните бонове, които са в портфейлите на такива фондове, не наподобяват толкоз надеждни, колкото бяха до неотдавна. Популярно е схващането, че Съединените щати няма да позволен банкрут, защото преди този момент са вдигали тавана на държавния дълг неведнъж след разногласия в Конгреса.

Но, първо, за съществени пазарни последствия е задоволително просто да се спори по-дълго, и второ, постоянно има първи път за всичко.

През 2011 година, когато проточилото се безпокойствие по отношение на повишението на тавана за първи път накара Standard & Poor`s да намали рейтинга на Съединени американски щати, разтърсванията на пазарите бяха съществени.

Онзи ден стратезите на Goldman Sachs подсетиха на обществеността, че показателят S&P 500 е паднал с 15% по време на рецесията от 2011 година, а акциите на компании, чийто размер на продажби е изключително подвластен от федералните разноски - с 25%.

Стратезите на JPMorgan също предизвестиха клиентите тази седмица за „ нетривиалния риск “ от механически банкрут на съкровищните облигации.

Други анализатори също приказват за това, тъй че реакцията на вложителите е разбираема: вероятностите за съкровищните бонове за идващите месеци са неразбираеми - тъй че за какво да рискувате още веднъж?

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели още през януари, че държавното управление може да заплаща сметките си единствено до началото на юни, без да усилва лимита на дълга. Някои анализатори предвидиха, че ще остане без пари и заем през третото или четвъртото тримесечие.

Въпреки това, по-ниските от предстоящите данъчни събирания могат да изместят тези дати. Goldman Sachs е пресметнал, че в случай че данъчните доходи през април спаднат с 35% или повече на годишна база, крайният период ще бъде началото на юни. Но в случай че паднат с по-малко от 30%, тогава краят на юли е по-вероятен. JPMorgan чака Министерството на финансите на Съединени американски щати да изчерпи наличните запаси доникъде на август.

„ Като се има поради, че в миналото се смяташе, че Министерството на финансите разполага с задоволително финансиране, с цел да стигне до август или даже септември...... фокусът в този момент е преместен към юни или даже към края на май “, анализаторите на BMO Capital Markets са представени от Ройтерс.

Но във всеки случай признаците на стрес би трябвало да се появят на пазара на съкровищни бонове 2-3 месеца преди „ часа X “. Причината са същите фондове на паричния пазар.

Обемите на техните вложения са колосални, а закупените скъпи бумаги са краткосрочни. И в сегашната неустановеност за тях е доста мъчно да изградят портфейл по подобен метод, че да заобикалят рисковете и да не нарушават капиталовата декларация.

Но те просто ще би трябвало да създадат някои опити. И нещо на пазара към този момент се вижда. Така тази седмица доходността на тримесечните съкровищни бонове доближи нов 22-годишен връх.

„ Съкровищните бонове ни споделят, че фондовете на паричния пазар и други заобикалят сметки, които биха могли да бъдат наранени от затварянето на държавното управление “, сподели Стив Сосник, основен пълководец в Interactive Brokers, пред Reuters.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР