Рекордният брой производители и занаятчии на четиринадесетото издание на традиционната

...
Рекордният брой производители и занаятчии на четиринадесетото издание на традиционната
Коментари Харесай

ПРАЗНИК НА МЕДА 2023 се превърна в сцена на труд, познание и творчество /снимки/

Рекордният брой производители и занаятчии на четиринадесетото издание на обичайна самодейност на Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци ” (ДП РАО) Празник на меда, събра на 17 и 18 февруари над 2 000 гости и посетители.
Сред тях бяха представители на локалната власт от общините Козлодуй и Мизия, на пчеларско съдружие от град Брегово, доста деца и членове на пенсионерски клубове.
За специфичен прочувствен заряд на Празника още при откриването му принос дадоха възпитаници от първи клас в СУ „ Хр. Ботев “-Козлодуй, нарекли своята общественост „ реактивните пчелички “. В признателност за тяхното поетично присъединяване в събитието те получиха медени сувенири персонално от изпълнителния шеф на Директива за птиците РАО – Дилян Петров, който даде формален старт на Празника. 
И тази година събитието отговори на ползите и потребностите на многочислените посетители с ревюто на разнообразни типове мед и пчелни артикули, лечебни и козметични произведения на основата на пчелни артикули от над 10 локални производители и с близо тридесет щанда с неповторими сбирки от художествени предмети. Жените от пенсионерски клуб „ Турлашка махала “ и „ Защитени жилища “ в село Гложене за поредна година затвърдиха наличието си с разнообразни домашно приготвени тестени произведения и сладкиши. Редом с тях собствен дебют направиха от общественото дружество – творилница „ Добрини “ към съдружие „ Книгини “, с. Челопек.
Значителна част от съпътстващата стратегия бе насочена към най-малките гости. Тях пазителят на остарели български занаяти Мария Стоева посвети в няколко изкуства: подреждането на разноцветна мозайка от части фаянс и теракот; изработката на дудук от ПВЦ тръба и възпроизвеждането на характерния тон на остарелия инструмент; тъкането с кори на коланите към българската национална носия и изработването на разнообразни предмети от глина. В резултат на това детските креативен ателиета бяха едни от най-посещаваните както от дребни, по този начин и от огромни в границите на двата дни на Празник на меда 2023.
В интерес на присъстващите, професионално насочени към пчеларството над 20 души, лектори от Лесотехнически университет – София сложиха фокус върху новостите и настоящите проблеми в региона, като най-вече въпроси провокира тематиката за Синдрома на празния кошер и колапса на пчелните фамилии. 
За общата атмосфера на Празника способстваха със самоотвержената си работа доброволци от Общинския детски комплекс – Център за личностно развиване и възпитаници от две от гимназиите в Козлодуй. 
В рамките на събитието беше планувано време и за запознаване на участниците с задачата и същността на работа на националния оператор по ръководство на радиоактивни боклуци – Директива за птиците РАО, като диалогът по натурален метод мина в непринудена полемика и в последна сметка удостовери убеждението, че пчелите упражняват натурален мониторинг върху безвредната работа на Предприятието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР