Рекордните цени на тока на борсата в последните дни накараха

...
Рекордните цени на тока на борсата в последните дни накараха
Коментари Харесай

Работодателите до премиера Янев: Спираме заводи. Готвим национален протест

Рекордните цени на тока на борсата в последните дни накараха няколко завода да затворят. Спряно е цинковото произвеждане на КЦМ-Пловдив, ковашкия цех "Пресков ", леярния завод Прогрес " в Стара Загора.
В писмо до премиера Стефан Янев и Асоциацията на организациите на българските работодатели оповестяват, че от 0 часа на 4 август стопират енергоинтензивни производства. Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, съобщи пред "24 часа ", че с базова цена от 330 лева за мегаватчас за 4 август, което е безспорен връх от съществуването на борсата, промишлеността губи по 150 лева При мощ от 50 мегавата това прави 8000 лева на час. Той пресметна, че от вчерашния ден загубите са към 200 000 лева
В писмото до премиера ръководителите на работодателските организации у нас декларират, че е премината границата на толерантност и упорстват енергийното министерство, БЕХ и ЕСО незабавно да вземат ограничения.
Бизнесът упорства:
- обезпечаване на пълноценна натовареност на държавното сдружение Топлоелектрическа централа „ Марицаизток 2 “ ;
- краткотрайно ограничение на износа на електрическа енергия – прочее, Гърция към този момент имаше такива дейности по повод трансграничния си обменен потенциал с Италия;
- поддръжка на засегнатите енергоинтензивни индустриални консуматори, с оглед обективната им неспособност да действат заради несъответстващи и непазарни институционални решения.
"Тъй като явно виновните институции и техните ръководители демонстрират некадърност да се оправят със обстановката, следва вие като принципал (обръща се бизнесът към премиера) да изискате незабавни оставки и да осигурите запаси, включително кадрови, с които да се справите с зародилите проблеми пред българския бизнес за обезпечаването на задоволително сила за естественото действие на българската стопанска система.
Заявяваме безапелационна подготвеност за образуване на национални протестни дейности, с които да защитим ползите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния бранш в България, се споделя в писмото на работодателите. "
В. "24 часа " от няколко дни оповестява за върховете у нас с цените на тока и търсеше отговор от Министерството на енергетиката и от БЕХ. Вчера от енергийния холдинг обявиха, че са посъветвали Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 " да пусне трети блок, чиято електрическа енергия да е за свободния пазар. Днес от министерството пристигна известие, че управлението водило деен разговор с управлението на държавната тец и е пуснат още един блок.

Цялото писмо на бизнеса до премиера вижте тук:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Системно на пазара на електрическа енергия в България се основава недостиг, в най-голяма степен предизвикан от лимитирано предложение.
През последните дни, от 1-ви август 2021 година, обстановката се задълбочи отрицателно и закупи размер, който утежнява трагично конкурентните позиции на компаниите и изключително ниндустриалните консуматори на електрическа енергия в България в подтекста на общоевропейския пазар, което е неприемливо и безконтролно държание на способените институции. Средната базова цена на дейна електрическа енергия, пазар „ ден напред “ по данни на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД за интервала е 130,95 Евро/МВтч, а за на следващия ден, 4- ти август 2021 година е 169,10 Евро/МВтч, (през следобедните часове преминавайки границата от 200 Евро/МВтч).
Енергоинтензивните индустриални потребители преценяват поръчките си, отчитайки и климатичните условия, комерсиалната интензивност и високите равнища на енергопотребление, само че държанието на държавни и общински сдружения, в това число несъответстващо преценени интервали за осъществяване на ремонтни стратегии предизвикат редовно деформиране на пазара.
Вместо съответни ограничения, сега: мощностите на държавното сдружение Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД са натоварени под 25% – при липса на механически, ресурсни и организационни спънки за пълноценно натоварване; в цялостен потенциал е износът на електрическа енергия към Гърция – пряк и косвен (през Република Северна Македония); липсва задоволителен потенциал за интеграция с общоевропейския електроенергиен пазар през Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
Като виновни, национално показани работодателски организации, неведнъж сме алармирали и предупреждавали за евентуалните опасности пред пазара на електрическа енергия в България. Уви, премината е към този момент граница на толерантност и след разискване с управленията на съществени енергоинтензивни сдружения, наши членове, Ви осведомяваме, че започваме поетапно изключване на индустриални мощности, считано от 0.00 ч. на 4-ти август 2021 година
Настояваме, посредством оперативните благоприятни условия на институции, като Министерство на енергетиката, „ Български енергиен холдинг “ ЕАД, „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД и при координиране с регулаторните органи, да предприемете нужните незабавни и съответни ограничения за: обезпечаване на пълноценна натовареност на държавното сдружение Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ЕАД; краткотрайно ограничение на износа на електрическа енергия – прочее, Гърция към този момент имаше такива дейности по повод трансграничния си обменен потенциал с Италия; поддръжка на засегнатите енергоинтензивни индустриални консуматори, с оглед обективната им неспособност да действат заради несъответстващи и непазарни институционални решения – отбележете, че търсенето и предлагането на електрическа енергия на пазар „ ден напред “ не образува равновесни цени само пред агрегираните криви, само че и при рестриктивните мерки, вследствие на пазарни обединявания, а това е отвън опциите за ръководство и планувано държание на българските недържавни икономически субекти.
Тъй като явно виновните институции и техните ръководители демонстрират некадърност да се оправят със обстановката, следва Вие като принципал да изискате незабавни оставки и да осигурите запаси, включително к Сладрови, с к едвайте оито да се справит във е с зародилите проблеми пред Правителството отпуска 45 млн. лева за рационализация на жп линията Волуяк-Драгоман Зелени технологии и екопроекти желани за финансиране по InvestEU Заведенията към властта: Вместо да затваряте, убедете хората да се имунизират След протеста на бизнеса за цените на тока, министерството и БЕХ се обясниха българския бизнес за обезпечаването на задоволително сила за естественото действие на българската стопанска система.
Заявяваме безапелационна подготвеност за образуване на национални протестни дейности, с които да защитим ползите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния бранш в България ", написа в писмото до министър-председателя./ "24 часа "

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР