Рекордните 110 милиона души по света са били принудително разселени

...
Рекордните 110 милиона души по света са били принудително разселени
Коментари Харесай

ООН: Рекордните 110 милиона души са принудително разселени

Рекордните 110 милиона души по света са били наложително разселени от домовете си, заяви Организация на обединените нации, като дефинира големия растеж като " обвиняване " за света.


Войната на Русия в Украйна, бежанците, бягащи от Афганистан и сраженията в Судан доведоха до невиждан растеж на общия брой на бежанците, принудени да търсят заслон в чужбина, както и на разселените в личните си страни, съобщи ВКБООН - Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците.

В края на предходната година 108,4 млн. души са били разселени, показва ВКБООН във водещия си годишен отчет " Глобални трендове в насилственото разселване ".

Броят им се е нараснал с 19,1 млн. души по отношение на края на 2021 година - най-голямото нарастване в историята, откогато се води сходна статистика през далечната 1975 година

Избухването на спора в Судан провокира спомагателни разселвания, което докара до увеличение на световния сбор до почти 110 милиона към май.

" Имаме 110 млн. души, които са избягали заради спор, гонене, дискриминация и принуждение, постоянно примесени с други претекстове - по-специално въздействието на изменението на климата ", съобщи ръководителят на ВКБООН Филипо Гранди на конференция в Женева.

" Това е много тежко обвиняване за положението на нашия свят ", сподели той.

От общия брой за 2022 година в международен мащаб 35,3 млн. души са бежанци, избягали в чужбина, а 62,5 млн. души са вътрешно разселени.

Има 5,4 милиона лица, търсещи леговище, и още 5,2 милиона други хора - най-вече от Венецуела - нуждаещи се от интернационална протекция.

" Опасявам се, че цифрата евентуално ще нарасне още повече ", сподели Гранди.


Той съобщи, че разрастващото се разселване през тази година от ден на ден се сблъсква с " по-враждебна среда, изключително що се отнася до бежанците, съвсем на всички места ".

" Политическото водачеството се състои в това да убедите публичното мнение, че има хора, които заслужават интернационална протекция ", сподели той.

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците означи, че към 76% от бежанците са избягали в страни с ниски и междинни приходи, а 70% са останали в прилежащи страни.

Гранди съобщи, че проектите на Англия да изпрати търсещите леговище в Руанда до изговаряне на решение за придобиване на бежански статут не са " добра концепция ".

Той съобщи, че казусът със Съединени американски щати е по-сложен, само че добави: " Притеснени сме... от отказания достъп до леговище в Съединените щати ".

Съгласно по-строгите нови правила на Съединени американски щати, търсещите леговище би трябвало да си дефинират среща за изявление посредством приложение за смарт телефон или центрове за обработка на документи, които Вашингтон възнамерява в Колумбия, Гватемала и други страни.

Гранди приветства стъпките на Европейския съюз към подписване на пакт за убежището и миграцията, като го назова добър опит за балансиране на напрежението към въпроса и " релативно обективен " към мигриращите наложително хора.

Под натиска за понижаване на броя на идващите мигранти, предходната седмица държавните управления на страните от Европейски Съюз се споразумяха за стъпки за ускорено връщане на мигрантите в страните им на генезис или в директни страни, които се смятат за " безвредни ".

Гранди добави: „ Въпреки това вратата за приемане на леговище в Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия би трябвало да остане отворена... Хората би трябвало да могат да търсят леговище там, където се усещат в безопасност… Търсещите леговище не би трябвало да бъдат вкарвани в пандиза. Търсенето на леговище не е закононарушение "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР