Рекордни разходи за отбрана оповести днес генералният секретар на НАТО.

...
Рекордни разходи за отбрана оповести днес генералният секретар на НАТО.
Коментари Харесай

НАТО обяви рекордни разходи за отбрана

Рекордни разноски за защита оповести през днешния ден генералният секретар на НАТО. Йенс Столтенберг заяви в Брюксел, че за първи път в историята на пакта 18 страни ще доближат задачата да отделят 2% от Брутния си вътрешен артикул за защитата. Утре военните министри от алианса ще разискват увеличението на военното произвеждане и помощта за Украйна и присъединението на Швеция към Алианса. В срещата ще взе участие и българският министър на защитата Тодор Тагарев.

През 2014 година, когато Русия анексира Крим, НАТО за първи път стартира да приказва за доста увеличение на разноските за защита и сложи граница от 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита. Десет години по-късно и две години след началото на войната на Русия в Украйна растежът на вложенията в защита е невиждан.

" Очаквам тази година 18 страни съдружници от НАТО да изразходват 2 % от брутния си вътрешен артикул за защита. Това е рекордна цифра. И шесткратно нарастване от 2014 година насам, когато единствено три страни изпълняваха тази цел. През 2024 година съдружниците от НАТО в Европа ще влагат общо 380 милиарда щатски $ в защитата. За първи път този сума възлиза на 2% от общия им Брутният вътрешен продукт. Така че реализираме същински прогрес ”, съобщи Йенс Столтенберг - общоприет секретар на НАТО.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР