Рекордната заетост в Русия е сигнал за изненадващо плавно отделяне

...
Рекордната заетост в Русия е сигнал за изненадващо плавно отделяне
Коментари Харесай

Двете контрастиращи икономически реалности в Русия

Рекордната претовареност в Русия е сигнал за изненадващо гладко обособяване от Запада. Бързата подмяна на McDonald`s и Starbucks сподели, че бизнесът върви както нормално. И въпреки всичко натискът върху икономическата машина на страната нараства, написа.

Шест месеца след началото на спора в Украйна, тактиките и проблемите на най-големия авто производител в Русия дават добра визия за контрастиращите ориси в една страна, която се стреми да устои на това, което президентът Владимир Путин назовава стопански „ блицкриг “ от Запада.

„ Автоваз “ възобнови произвеждане на коли от своята марка „ Лада “ това лято, откакто то беше спряно през март поради западните наказания, дефицита на доставки и загубата на френския му сътрудник Renault. Официално компанията не е уволнила нито един от своите 42 000 служащи. Въпреки това компанията усеща натиска и свива продукцията.

По-голямата част от 3200-те служащи във фабриката в индустриалния град Ижевск, където производството на коли не е обновено, са в отпуск от март, като компанията заплаща две трети от заплатите им, макар че на някои чиновници е дадена краткотрайна работа из фабрика на понижено работно време.

Този месец автомобилният производител предложи на всички служащи в Ижевск еднократни заплащания, с цел да изоставен, защото компанията желае дасъсредоточи повече произвеждане в главния си цех в Толиати, който е на 600 км разстояние.

„ Това е избор сред неприятно и извънредно “, сподели Александър Князев, имайки поради алтернативата дали да вземе обезщетение от 200 000 рубли (3400 долара) или да остане на работата си в цеха за щамповани елементи на каросерията в Ижевск.

Миналата седмица той е решил да напусне фабриката, която му е плащала над 45 000 рубли на месец. „ Вече нямат потребност от толкоз доста техници.

Попитан какъв брой служащи са избрали да одобряват офертата, „ Автоваз “ сподели на Ройтерс, че ще разкрие окончателния брой след този месец, добавяйки, че служащите с понижено работно време ще се върнат към петдневна работна седмица в завода от 29 август.

Компанията не даде детайлности за проектите си за Ижевск, макар че сподели по-рано този месец сподели, че остава ангажирана със завода, който съгласно нея ще бъде преоборудван, с цел да създава първата съветска електрическа кола, Lada e-Largus, и ще резервира обслужващите и поддържащи функционалности.

„ В актуалната обстановка на санкционен напън и възходящ брой променливи ние подхващаме всеобхватни ограничения за поддържане на заетостта “, сподели тогава президентът на „ Автоваз “ Максим Соколов.

Рубен Ениколопов, професор по стопанска система в Новото икономическо учебно заведение в Москва, сподели, че проблемите в автомобилния бранш са прикрити от „ скрита безработици “, при която служащите не са съкратени, а вместо това са пуснати в отпуск за неопределен срок.

Той сподели, че чака безработицата да се увеличи към края на годината, когато съгласно него ще стане ясно, че е малко евентуално глобите да бъдат отстранени в близко бъдеще.

„ В Русия икономическите рецесии не водят до всеобща безработица заради спецификата на съветския пазар на труда като практиката за стартиране в отпуск “, сподели Ениколопов.

Руското министерство на стопанската система е отказало коментар за материала на Ройтерс. Този месец министърът на стопанската система Максим Решетников отхвърли всевъзможни изказвания за трагичен растеж на безработицата, която съгласно публични данни е на рекордно ниско равнище от 3,9% през юни.

„ Мисля, че през есента ще се отдалечим от тези рекордно ниски резултати, само че дано не драматизираме, обстановката е под надзор “, сподели той на конференция в Екатеринбург.

В различен знак за оптимизъм, на фона на високите цени на петрола и известните политики за намаляване на въздействието на инфлацията, последните държавни прогнози демонстрират, че дълбочината на икономическото стесняване на Русия ще бъде по-малко сериозна, в сравнение с се очакваше по-рано.

Символ на триумфа

Автомобилната промишленост не е единствената, която понася вреди от раздялата със Запада.

Общо 236 хиляди съветски служащи са били или в отпуск, или в понижено работно време към края на юли, споделя вицепремиера Татяна Голикова. Те не са част от публично записаните 3 млн. безработни в Русия.

Около половината от всички ръководители на полети, или 14 хиляди души, са били пуснати в отпуск или назначени на повърхностен работен ден. Няколко задгранични компании, напускащи Русия, от шведския мебелен колос Ikea до испанската фешън верига Zara, също пуснаха личния състав си в отпуск.

И въпреки всичко автомобилният бранш е потърпевш в по-голяма степен от множеството, като производството на леки коли е спаднало с 62% през първата половина на годината по отношение на същия интервал на 2021 година, сочат данни на държавната статистическа организация.

Редица водещи автомобилостроители, измежду които Volkswagen, Nissan, Hyundai Stellantis, Mitusubshi и Volvo, стопираха активността си в Русия и пуснаха служащи в отпуск на закрепената от закона две трети заплата, откакто Москва стартира военната си акция в Украйна на 24 февруари.

Това овакантяване на задграничните компании остави повече от 14 хиляди съветски служащи от автомобилния бранш  в отпуск, съгласно обзор на промишлеността, осъществен от Ройтерс.

Бъдещето на доста от тези служащи наподобява нестабилно, защото спорът продължава - внезапен поврат за промишленост, която е знак на съветския триумф от десетилетия, привличайки задгранични играчи и трансформирайки се в един от най-големите работодатели в страната.

Проблемите в автомобилния бранш може да имат широкообхватни стопански последствия. В промишлеността са заети към 400 хиляди души през 2020 година, като към 10 пъти повече служащи зависят индиректно от бранша, сочат държавни данни.

Работа в „ Калашников “

„ Автоваз “ пробва да се приспособява, откакто глобите откъснаха Русия от доста световни снабдителни вериги и износни пазара, стартирайки серия от опростени модели с по-малко елементи от чужбина, които са сложни за снабдяване.

През юни компанията стартира производството на нова, опростена Lada Granta, която се предлага без функционалности като дистанционно управление без ключ или климатик, които разчитат на вносни съставни елементи.

Въпреки това размерът на продажбите е намалял с 63% през първите седем месеца на годината до 85 000 автомобила, като производството на моделите Lada Vesta, Lada X-Ray и Lada Largus е спряно изцяло, съгласно данни на „ Автоваз “.

На някои места, като да вземем за пример Ижевск, други браншове може да завоюват от тази обстановка.

Княжев, който е напуснал завода на „ Автоваз “ в Ижевск, се надява да получи работа във фабриката на оръжейника компания „ Калашников “ в града, който столицата на района Удмуртия и се намира на към 1300 км източно от Москва. Той обаче чака по-ниско възнаграждение, в сравнение с е получава в автомобилния производител.

Повече от 100 някогашни чиновници на „ Автоваз “ към този момент са били наети от „ Калашников “, съгласно Татяна Чуракова, вицепремиер на Удмуртия.

„ Правим всичко допустимо всички чиновници, които може да изоставен завода за коли, да се реалокират в други наши фабрики “, сподели Чуракова пред Ройтерс.

„ Никой не знае нищо “

Въпреки всички тези старания, половин година след началото на „ специфичната военна интервенция “ на Русия, доста хора в този промишлен град са се отдали на размишления за несигурното икономическо бъдеще.

58-годишният Сергей, управител в завода на „ Автоваз “ в Ижевск споделя, че той самият е решил да не се възползва от офертата за обезщетение.

" Те не гонят никого, който желае да остане - остава. Много желаят да останат ", сподели той на излизане от фабриката. „ В момента никой не знае нищо. Все още не са взети огромни решения. Всички чакат “, добави той.

„ Автоваз “ съобщи, че възнамерява да възобнови производството на Lada Vesta - спряно в Ижевск, в главния си монтажен цех в Толиати напролет на идната година. Компанията не посочи по какъв начин възнамерява да обезпечи доставки на части, които сега не са налични от чужбина заради глобите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР