Рекордна цена на краставиците - до осем лева стигна в

...
Рекордна цена на краставиците - до осем лева стигна в
Коментари Харесай

Краставиците удариха 8 лева килото

Рекордна цена на краставиците - до осем лв. стигна в комерсиалната мрежа в Пловдив. На борсата край село Първенец ежеседмично се търгуват сред 50 и 100 тона вносни краставици от Гърция и Турция. Наша инспекция сподели, че производителите на български оранжерийни краставици, които сега оферират на пазара, се броят на пръсти.
От борсата край Първенец не отхвърлят високите цени на краставиците сега, само че споделят, че предходната година по същото време те са били сходни.
" Ние не произвеждаме нищо, всеобщото ни произвеждане ще бъде след 2-3 месеца, тъй че стоката която предлагаме на пазара е главно вносна. Тя е най-вече турска и гръцка, и цените варират от 5 до 6 по отношение на качеството, обикновено е до крайния консуматор да бъде 7, даже 8 лв. ", сподели Цветомир Цанов, шеф на стоково пазарище " Родопи 95 " АД, представен от Българска национална телевизия. 
Според търговците на борсата повода за високите цени не трябва да се търси на тържището, а на граничните пунктове, през които влизат зеленчуците у нас. Те изясняват още, че работят на 1-2 % надценка. Цените са директно свързани и с търсенето.
" В нашето пазарище влизат от 50 до 100 тона краставици на седмица и те се осъществят бих споделил, че и дума не може да става за далавера, за която се приказва, това са естествени цени, естествен пазар ", изясни Цанов.
На пазарите в Пловдив краставиците се продават на цена сред 6.50 и 8 лв.. Иван Камбуров от Асоциацията на оранжерийните производители изясни, че поради скъпото отопление оранжериите тази година са останали празни през зимата.
" Ще отопляваме единствено през нощта и по тази причина считаме да засадим малко по-късно. Мисля, че над 80 % от оранжериите са в това положение, изчакват по-добра и по-сигурна температура, с цел да може да си разнесат растенията в оранжерията ", сподели Иван Камбуров.
Именно неналичието на българска продукция разрешава на вносителите да диктуват цените сега.
" Смятаме, че би трябвало да се пристъпи към някакви протестни ограничения и да се вземат безапелационни решения за бъдещето на този бранш, сега се дава опция на спекулантите и на вносителите от други страни да контролират цените и да извиват ръцете на българския консуматор ", споделя Камбуров.
Според осведомени цените ще се възстановяват до 2-3 месеца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР