Рекордна. Така може да се определи изминалата 2021 г. за

...
Рекордна. Така може да се определи изминалата 2021 г. за
Коментари Харесай

Поръчки за близо 17 млрд. лв. са били обявени през 2021 г.

Рекордна. Така може да се дефинира миналата 2021 година за оповестените публичните поръчки. По данни на Централната автоматизирана осведомителна система общата сума на оповестените през годината търгове е 16.84 милиарда лева или с над 3.8 милиарда лева повече по отношение на 2020 година В същото време, за разлика от предходни години, в този момент няма единични мега-поръчки като тези за " Турски поток " или за автомагистрала " Хемус ". Изключение прави единствено Министерството на здравеопазването, което всяка година поръчва централизирано медикаменти за лечебни заведения в страната за близо 2 милиарда лева

Част от обяснението за този връх е, че тази година са оповестени с 6000 повече процедури от преди година, когато поради ковид доста действия бяха отсрочени или спрени. На този декор обаче подписаните контракти за предоставени публични поръчки са доста по-малко от преди година. Системата регистрира подписани контракти за 6.47 милиарда лева при над 15.2 милиарда за 2020 година Тук отново може да се търси пояснение с ковид - по-малкото поръчки през 2020 година водят до по-малко контракти през 2021-а. Но по-съществен фактор в тази ситуация е политическата рецесия. Заради неналичието на постоянно държавно управление през по-голямата част от годината и поради разкритията на служебния кабинет за злоупотреби точно при публичните поръчки, редица търгове останаха незавършени и без подписани контракти. Само един подобен образец е, за която има класиран реализатор - " Хидрострой ", само че не и договор.
ТОП 20 на поръчките
Извън упоменатия към този момент контракт за медикаменти на здравното министерство, най-големият индивидуален търг на годината е този на столичния " Метрополитен " -. Процедурата обаче и по последна информация строителството ще може да стартира най-рано в края на идната пролет.

Следващата огромна поръчка е за инсталацията за. Тук също към момента няма определен реализатор, защото процедурата бе обжалвана в Комисия за защита на конкуренцията, като и върна преписката за ново разглеждане от възложителя.
Реклама
С огромна поръчка през годината може да се похвали и Електроенергийният систематичен оператор. Класирани на челните места в нея са добре. Договори с тях обаче към момента не са подписани.
ТОП 20 на договорите
Това обаче не значи, че Танев, който е някогашният шеф на шефа на ЕСО Ангелин Цачев, не е получил пари от него. През 2021 година държавното сдружение е сключило нови контракти с ЕМУ и още няколко близки до нея компании за поддръжка на електропреносната мрежа.

С огромен контракт от пътната организация за поддръжка на тол системата се снабди и Kapsh, макар че подобен не бе очакван по-рано и.
Реклама
Както този контракт на АПИ, по този начин и доста други в класацията са подписани още при ръководството на ГЕРБ - в първите 4 месеца на годината. Реално по време на служебните кабинети съвсем няма контракти, които надвишават сумата от 30 милиона, като се изключи този на военното министерство с PILATUS. Сред десетте най-големи контракта единствено един е подписан от служебния кабинет - този на Министерството на финансите с Българска народна банка за печатане на бандероли, което безусловно е вътрешнодържавна договорка.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР