Рекордна жега бе регистрирана в сряда в някои части от

...
Рекордна жега бе регистрирана в сряда в някои части от
Коментари Харесай

Дълго лято: Идва ли студ след рекордните жеги днес

Рекордна горещина бе записана в сряда в някои елементи от страната, оповестява уеб сайтът за прогнози MeteoBalkans.

Както споменахме в месечната и в седмичната прогноза, през първата седмица на настъпващия ноември междинната месечна температура в множеството региони ще бъде с 5-15 градуса над климатичната норма, пишат от уеб страницата за синоптични прогнози. 

Причината за съвсем лятното време е преобладаваща антициклонална конюнктура, когато нормално през нощта е ясно, а денем - най-вече слънчево. 

Температурите през днешния ден потвърдиха упованията и в Пазарджик и Пловдив  стигнаха до 30 градуса по Целзий. На доста места стойностите също  догониха 30-те градуса. И неофициалните автоматизирани станции в Брестовица, Брестник, Септември демонстрираха стойности до 30°С.

 

През нощта облачността от северозапад, най-вече висока, ще стартира да се усилва, само че над по-голямата част от страната ще се задържи ясно. Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Атмосферното налягане ще се намалява и вечерта към този момент ще е близо до междинното за месеца, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Минималните температури ще са сред 7°С и 12°С, в София - към 8°С. 

Утре ще е най-вече слънчево. Ще има краткотрайни нараствания на облачността, само че превалявания са малко евентуални. Вятърът в по-голямата част от страната краткотрайно ще се ориентира от изток и ще е слаб. Ще се задържи топло за интервала, само че дневните температури ще се намалят и оптималните ще са най-вече сред 19°С и 24°С, в София - към 20°С.

Над Черноморието облачността ще е променлива. Ще духа слаб до сдържан източен вятър. Дневните температури ще се намалят и оптималните ще са 17°С-20°С. Температурата на морската вода е към 17°С. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Над планините облачността ще е променлива. Само на изолирани места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб до сдържан вятър от запад-югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е към 17°С, на 2000 метра - към 10°С.

В петък над по-голямата част от страната ще доминира слънчево време. На места в източната половина и в Горнотракийската равнина преди обяд ще бъде мъгливо, а по-късно денем от северозапад ще се появи висока облачност. Вятърът ще се ориентира от юг-югоизток, ще бъде най-вече слаб. Температурите към момента ще са по-високи от нормалните за интервала.

През нощта против събота от северозапад облачността бързо ще се усили и вплътни, и в събота ще доминира облачно време. Вероятността за превалявания е дребна. Вятърът ще е от изток-югоизток, ще се усилва.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР