Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през

...
Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през
Коментари Харесай

Премиерът съобщи за рекордна финансова подкрепа за земеделието

 " Рекордна финансова поддръжка от над 3,1 милиарда лв. получи през 2020 година българското селско стопанство. Това са големи пари за бранша в изискванията на пандемия “, съобщи министър-председателят на работно заседание с членове на държавното управление в Министерски съвет.

Министърът на земеделието, горите и храните осведоми, че през вчерашния ден Държавен фонд " Земеделие “ е превел близо 700 милиона лв. на близо 55 000 аграрни стопани по схемата за единно заплащане на повърхност по ставка, която е по-висока с близо 20 лв. на хектар по отношение на миналогодишната.

" Тази ставка стана допустима, тъй като се възползвахме от опциите на Европейската комисията за прекачване на средства. “, сподели министър Танева.

В интервала 21-23 декември следва Държавна фирма " Земеделие “ да направи и последното заплащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лева по мярката за необлагодетелстваните региони по ПРСР 2014-2020.

Над 30 000 земеделци са получили спомагателна поддръжка по отношение на пандемията. " С над 400 милиона лв. тази година бяха увеличени средствата за поддръжка поради коронавирус и сушата “, заяви министър Танева.

Тя съобщи, че през януари се планува отварянето на 2 нови ковид-мерки по Програмата за морско дело и риболовство, които към този момент са разисквани с бизнеса.

Министър Танева съобщи означи също, че се чака на следващия ден Държавна фирма " Земеделие “ да усили бюджета си за поддръжка за отплата за сушата в Югоизточна България с още 5 милиона лв.. " Помощта за стопаните ще се усили от 2 на 3 лв. за декар. За сушата компенсацията е близо 23 милиона лв., с които сме помогнали на 6000 стопани “, сподели още Танева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР