Рекордна е избирателната активност извън страната - повече от 200

...
Рекордна е избирателната активност извън страната - повече от 200
Коментари Харесай

Рекордна е била избирателната активност извън страната

Рекордна е изборната интензивност отвън страната - повече от 200 хиляди наши сънародници зад граница са дали своят вот на изборите в неделя. Това разгласи на брифинг представителят на ЦИК Цветозар Томов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той напомни, че предходният връх е бил на 4 април, когато са дали своят вот към 180 хиляди души. Забелязваме противоположна наклонност на тази, която имаме в България, гласоподавателите отвън страната демонстрираха по-висока интензивност в сравнение с когато и да било различен път, разяснява Томов.

Сравнително по-малко са били недоволствата за закъснение на обработката на документите от секциите в чужбина.

Другият проблем, обвързван с изборите отвън страната, е разпращането на изборните бумаги за втория тур и параметризираните машини, с които ще се гласоподава, тъй като зад граница ще се гласоподава с нови машини, които към този момент пътуват от България. Възможно е да има места, където съществува риск машините да не стигнат в точния момент, осведоми Томов.

Говорителят на ЦИК Росица Матева добави, че през днешния ден са получени и сигнали, че съществува възможност да не дойдат и хартиени бюлетини в избрани секционни комисии зад океана, само че от Министерство на външните работи са уверили, че е направена организация и се прави всичко допустимо да бъдат доставени и хартиените бюлетини, и машините. Част от проблемите се дължат и на другите противоепидемични ограничения в другите страни.

Цветозар Томов посочи, че по-скоро рисковете са в Австралия и Нова Зеландия, за Северна Америка е дребна вероятността да се стигне до такива проблеми. Ако има проблеми, ЦИК ще се събере и ще реши какво ще предприеме.

От ЦИК прецизираха, че в страната всички машини, с които е гласувано, са върнати в склада на " Карго партнер " в понеделник от защитата на Министерство на вътрешните работи и сега се параметризират за гласоподаване на втория тур на президентските избори. Машините, с които е гласувано отвън страната, се намират в дипломатическите и консулските представителства и ще бъдат върнати в България дружно с машините и с изборните бумаги, с които ще се гласоподава на втория тур, по дипломатическа поща.

От ЦИК подсетиха, че предизборната акция за втория тур на президентските избори е от през днешния ден до 24.00 часа на 19 ноември. Избирателите, които са подали заявки за гласоподаване и са били включени в описите за гласоподаване на лица с трайни увреждания, не би трябвало да подават нови заявки, служебно ще бъдат направени описите.

По същия метод стои въпросът и с карантинираните. Ще се сформират служебно описите на тези, които са били сложени под карантина, включени са в описите за гласоподаване с преносима СИК и към 21 ноември не престават да бъдат под карантина.Те не би трябвало да подават ново заявление. Ново заявление би трябвало да подават единствено гласоподаватели, сложени под карантина след 14 ноември, и съветът на ЦИК е тези заявки да бъдат подавани напряко към общинските администрации, с цел да се избегне закъснение. Лицата, чиято карантина изтича към 21 ноември, няма да могат да гласоподават с преносими изборни кутии, а по непрекъснат адрес.

Регистрираните наблюдаващи и анкетьори за 14 ноември резервират регистрацията си и за изборите на 21 ноември.



На днешната конференция от ЦИК демонстрираха по какъв начин се гласоподава с машина на втория тур на президентските избори. На уеб страницата на комисията има и симулатор за машинното гласоподаване на 21 ноември. По-рано през днешния ден беше изтеглен жребият за установяване на реда на обръщенията по Българска национална телевизия и БНР на претендентите за президент и вицепрезидент, участващи в новия избор на 21 ноември.

ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да проучват първите публични данни от екзитполовете, реакциите на двамата претенденти за президенсткия пост, както и тези на политическите водачи, от 19 ч. на 21 ноември в изключителното издание на видео подкаста " Директно в новините " гостуват социологът публицистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на " Директно в новините ":
В уеб страницата на

На живо във Фейсбук страницата на

На живо във
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР