Рекордите продължават и през 2024 г., като месец януари е

...
Рекордите продължават и през 2024 г., като месец януари е
Коментари Харесай

Януари 2024 г.: Светът записа поредния рекорд

Рекордите не престават и през 2024 година, като месец януари е осмият следващ месец с рекордно висока междинна световна температура, като е бил и с 1,66 °C по-топъл от прединдустриалния интервал, което значи, че през последните 12 месеца светът мина границата от заложените 1,5 °C в Парижкото съглашение. Въпреки че феноменът Ел Ниньо стартира да отслабва, той към момента продължава да поддържа рекордно високи температури на Световния океан. През януари 2024 година имаше огромни температурни контрасти, както по време, по този начин и по място. В Европа месечните температури бяха покрай нормата, като бяха регистрирани -43 °C в Швеция и над 30 °C в Испания, а Шотландия мери най-високата си януарска температура. В България за седми следващ път имаше топъл януари, като междинната месечна особеност за страната е била към 1,7 °C. Най-голяма стойност на месечната особеност е маркирана в Западен и Централен Предбалкан, където тя е била над 3 °C.

Средната температура на въздуха през януари 2024 година в световен проект е с 0,70 °C по-висока по отношение на новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година и с 0,89 °C по-топла от предходния климатологичен интервал (1981 – 2010 г.), съгласно систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S). 

Тазгодишният януари е новият най-топъл януари в света,

като температурата през миналия месец е била с 0,12 °C по-висока от предходния най-топъл януари през 2020 година (Фиг. 1). По този метод януари 2024 година се оказва 8-ми следващ месец с рекордно висока междинна световна температура. При параленост с прединдустриалният интервал (1850 – 1900 г.), януари 2024 година е по-топъл с цели 1,66 °C, надалеч над заложените 1,5 °C в Парижкото съглашение. Това е 12-та поредна година с наднормен месец януари, като за последните 10 години световната януарска температура се е повишила с 0,19 °C. 

Фигура 1. Отклонение на междинната температура на въздуха за януари по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF

В районен проект са регистрирани голям брой температурни „ топли върхове “. Горещи талази – с рекордни или близки до рекордните температури, обгърнаха огромна част от Южна Америка, и бяха регистрирани в съвсем всички страни – от Колумбия на север, до Чили и Аржентина на юг. В останалата част на света най-голяма месечна особеност – със стойности сред 3 и 6 °C, се следи в Източна Канада, Северозападна Африка, Близкия изток и Централна Азия (Фиг. 2). 

В Австралия се получиха забавни разпределения на месечните аномалии. В крайните северни и южни елементи от континента беше по-студено от нормите, до момента в който посредата топлата особеност тук-там надвиши 3 °C. В последна сметка, най-малкият континент на Земята записва третия си най-топъл януари. 

Големи температурни аномалии се следиха и в централните елементи на Съединени американски щати и Канада. След рекордно топлия декември 2023 година, последва доста студено начало на януари с температури тук-там под -50 °C. Последва обаче и бързо стопляне до рекордно високи температури в някои дни, като имаше усъвършенстване на дневните върхове в Калгари, Едмънтън, Йелоунайф и други В края на месеца и столицата Вашингтон се записа измежду рекордьорите с измерена оптималната температура от 28,6 °C. Въпреки тези високи температури, централните региони на Съединени американски щати и Канада въпреки всичко записаха по-студен от нормите януари. С негативни аномалии са още и Източен Сибир, Северна Индия и огромна част от Антарктида. 

Фигура 2. Аномалии на междинната температура на въздуха за януари 2024 година по отношение на нормата за 1991 – 2020 година за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF  

През януари се наблюдаваше намаляване на Ел Ниньо, само че все пак водите на множеството морета и океани бяха с температури доста над нормите. Нещо повече – междинната температура на Световния океан продължава да държи рекордно високи стойности (Фиг. 3), като тези рекордни равнища не престават повече от 9 месеца, те започнаха от края на март 2023 година Това е и една от аргументите за рекордно топлата 2023 година Все отново би трябвало да се означи, че въздухът над океаните и моретата не на всички места е бил с позитивна особеност – огромни такива площи се следят в Южното полукълбо. 

Фигура 3. Средна дневна температура на Световния океан сред 60 ° северна и 60° южна широчина от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF  

В Европа

В Европа междинна температура на януари е била единствено с 0,18 °C по-висока от нормата за интервала 1991 – 2020 година Тази стойност е доста по-ниска от най-топлия януари на континента през 2020 година В базата данни на Коперник (C3S), в която има данни от 1979 година, най-студеният януари е регистриран през 1987 година – с месечна особеност съвсем -6 °C (това е вторият най-студен януари в Европа от 1900 година насам, като първият е мразовитият боен януари през 1942 г.). До този миг най-голямо позитивно отклоняване от нормата е имало през 2020 година и то е малко над 2 °C. 

Обикновено се следи противоположното систематизиране на аномалиите, обвързвано с климатичните промени, като месец януари е един от месеците, които са изключение. За съпоставяне, през последните 45 години е било 22 пъти по-топло и 23 пъти по-студено от нормата. Въпреки това, през последните 24 години (през ХХI в.) скоростта на покачване на месечната температура е над 0,51 °C на десетилетие. 

В районен проект и през този месец се следиха огромни разлики, като се резервира моделът за поднормени температури в северната част на континента, и наднормени в южната (Фиг. 4). Месецът стартира със сурово време на Скандинавието. Във Финландия и Швеция температурите се намалиха до под -43 °C, като такива стойности не са регистрирани в района от най-малко 25 години. Последва релативно стопляне и по този начин месецът в тези две скандинавски страни приключи с негативна особеност, само че с по-малка стойност от тази през 2016 и 2021 г. 

Продължителен леден интервал имаше във Франция, Англия и Северна Германия. На места във Франция бяха счупени даже „ студени “ върхове, като локалните климатолози регистрират този факт като „ незабравим “, тъй като през последните години това е необичайност. В края на месеца обаче, топла вълна увеличи температурите и някои станции регистрираха топли върхове. Така месецът в този район беше наднормен или близо до нормите. 

Фигура 4. Отклонение на междинната температура на въздуха за януари 2024 година по отношение на нормата за 1991 – 2020 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF

Всъщност стоплянето в края на месеца над Англия докара до исторически връх в Шотландия. В северното планинско градче Кинлочеу бяха измерени забележителните 19,6 °C (Фиг. 5). По този метод беше усъвършенстван остарелият връх за най-висока температура през януари в Шотландия, който е регистриран в Абойн на 26 януари 2003 година и е 18,3 °C. Причината за такава висока температура, толкоз на север е западен вятър, който е преодолял планинските била и хребети в региона, спуснал се е към градчето и е имал фьонов темперамент. 

Фигура 5. Нова най-висока температура за януари в Шотландия.

В България

В нашата страна януари 2024 година е по-топъл, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година Месечната особеност приблизително за страната е към 1,7 °C , съгласно данни от някои станции на Национален институт по метеорология и хидрология, както и от общоприетоо ситуирани автоматизирани станции. Най-голяма стойност на месечната особеност има в Западен и Централен Предбалкан, където тя е над 3 °C. Относително по-студено, с особеност малко над 1 °C, е било в Югозападна България, Софийско и Бургаско. Близко до нормите са междинните месечни температури в средно- и високопланинския пояс на страната. И през този месец по-голяма позитивна месечна особеност се следи в Северна България.

Според тези данни тазгодишният януари не е в топ 5 на най-топлите месеци януари. Освен това по месечна особеност е надалеч от водачите в тази ранглиста 2007 и 2023 година (Фиг. 6). Подобно на справката в Европа, за последните 24 години е имало 12 случая с поднормени или близки до нормата месеци, като най-студеният месец януари е бил през 2017 година Въпреки това скоростта на покачването на месечната температура от 2000 година насам е с огромна стойност и е близо 1 °C на десетилетие.

Фигура 6. Отклонение на междинната температура на въздуха в България през януари 2024 година, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година

Януари тази година се показа с доста динамично време – с периодично повтаряне на топли и студени интервали. Годината обичайно стартира с високи за началото на месеца стойности, само че в края на първото десетдневие температурите се намалиха и времето закупи типичните зимни черти – със снеговалежи и негативни температури. Последва стопляне с оптимални температури тук-там и до над 20 °C, след което последвалото захлаждане намали температурите в София до -15,3 °C, а в Самоков даже до -20 °C. Месецът приключи с температури, близки до нормата и по този начин, както и в по-голямата част на континента динамичното време докара до по-високи междинни температури. Това се отрази и на някои типично зимни феномени, като дните и дебелината на снежна завивка и броя на ледените дни. Макар и повече от миналата 2023 година, през този януари още веднъж тяхната численост беше доста под норма. Освен по-топлото време повода за неналичието на основна снежна завивка са и поднормените превалявания за 75% от територията на страната. 

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за януари 2024 година е покрай междинната за интервала 1991 – 2020 г, като толкоз доста лед не е имало от 2009 година (Фиг. 7). 2003 година остава последната с наднормена повърхност на арктически лед или към този момент 21 години се записват поднормени условия.

Фигура 7. Аномалия на площта с арктически морски лед за януари от 1979 година до през днешния ден, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година

Концентрациите на морски лед са над междинните в Гренландско море, както и към Шпицберген, Земята на Франц Йосиф, в северната част на Берингово море и в Охотско море. Концентрациите на морски лед обаче са били под междинните в Лабрадорско море, северната част на Баренцово море и в южната част на Берингово море. 

В Антарктика позитивната наклонност на нарастване на ледената завивка до равнища над рекордно ниските продължи и през януари 2024 година Спрямо нормата площта с лед тази година е с 18% по-малко, само че е отвън топ 5 на годините с минимум лед, и е надалеч от годината с рекордните 34% по-малко от междинното лед през 2022 година (Фиг. 8). 

  Фигура 8. Аномалия на площта с антарктически морски лед през януари от 1979 година до през днешния ден, по отношение на нормата за интервала 1991 – 2020 година Източник: C3S/ECMWF

В районен проект се следи огромна фрагментация на ледената завивка, тъй като сега над Антарктика е южното лято и се доближава все още за отчитане на годишния най-малко в ледената и снежната завивка. Концентрациите на леда под междинното са били най-видими в моретата Рос и Амундсен, в северната част на море Уедъл и по крайбрежието на Източна Антарктида. Обратно – в Западна Антарктида се следят наднормени ледени условия. 

Януари 2024 година в международен мащаб сподели усилена динамичност на атмосферните процеси и редица региони бяха подложени на рискови прояви на времето с друг знак – от една страна, в къс интервал от време, а от друга – в близки по местонахождение райони. Въпреки някои същински зимни сурови прояви на времето, още веднъж доминираха по-топлите условия и счупените „ топли “ върхове са повече от „ студените “. Като екстремностите, следени през последните месеци и години, са ясно доказателство и удостоверение на заключенията на климатолозите, че изменението на климата ще води до по-опасно време, обвързвано с по-интензивни процеси и по-голяма непредсказуемост. А за това, че световното стопляне е необикновен за нашите показа развой приказват и думите на шотландския хотелиер Доналд Макленън, станал очевидец на новата най-висока температури през зимата в Шотландия в градчето Кинлочеу: „ Наистина е горещо. Но не мога да видя някой да му се любува, защото е неуместно “.

*Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.

Автор: Симеон Матев / Климатека

Симеон Матев е създател в Климатека и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в катедра „ Климатология, хидрология и геоморфология “ на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

Виж още:

  • Все по-високи температури и върхове – това ли е новото обикновено? 
  • Кои бяха най-опасните метеорологични феномени по света през 2023 година?
  • Лятото счупи международните температурни върхове

В обявата са употребявани материали от:

  • https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-january-2023 
  • https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover-january-2023 
  • https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  • https://english.elpais.com/climate/2024-02-01/heat-waves-in-chile-and-argentina-fires-in-colombia-what-is-happening-in-south-america.html#
  • http://www.bom.gov.au/
  • https://www.cbc.ca/news/canada/western-canada-winter-melt-1.7099896
  • https://www.euronews.com/2024/01/03/finland-and-sweden-report-coldest-temperatures-of-the-winter
  • https://meteofrance.fr/actualite/presse/janvier-2024-un-mois-au-dessus-des-normales-malgre-un-episode-de-froid
  • https://www.climateka.bg/
  • www.stringmeteo.com
  • http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР