Рекорди на новите случаи на COVID-19 се отчитат в редица

...
Рекорди на новите случаи на COVID-19 се отчитат в редица
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

Рекорди на новите случаи на COVID-19 се регистрират в редица страни на Балканите поради всеобщото разпространяване на по-заразния вид Омикрон. Въпреки това някои от страните от района обмислят последователно облекчение на противоепидемичните ограничавания, обнадеждени, че новият вид провокира по-леки признаци и че новата вълна на ковид няма да продължи дълго, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30068
Друга причина за облекчаването на една от ограниченията, а точно съкращаването на периода на карантината на контактните лица, е нуждата от обезпечаване на медицински личен състав и действието и на други основни браншове поради вероятността от всеобщо карантиниране на чиновниците.

АЛБАНИЯ
И в Албания разновидността Омикрон докара до внезапно повишаване на новите случаи на COVID-19, като в четвъртък за едно денонощие бяха регистрирани 2383. По-леките признаци на разновидността обаче, в комбиниране със относително младото население на Албания, водят до относително малко смъртни случаи - 3 в четвъртък.
Напълно имунизираните албанци са към 39 % от общото население.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Периодът на карантината на инфектираните с ковид в босненската Република Сръбска ще бъде понижен на седем дни, заяви Танюг в четвъртък. В известие на държавното управление на Република Сръбска се показва, че се анулира наложителната карантина за хора, които имат бустерна доза ваксина и са били във високорисков контакт с доказани или евентуални случаи на COVID-19.

Работното време на заведенията е лимитирано от 6 ч. до 24 ч., а в сходство с наредбата нощните клубове ще могат да продължат да работят от 6 ч. до 2 ч.
В четвъртък в Босна и Херцеговина бяха открити 2969 новозаразени за 24 часа при направени 6048 теста, а 33 души починаха.
По данни на университета " Джонс Хопкинс " имунизирани са едвам към 22 % от популацията на Босна и Херцеговина. Вчера на летището в Сараево дойде пратка с 258 750 ваксини на Пфайзер, дарени от България.

ГЪРЦИЯ
В понеделник в Гърция стартира налагането на санкции на възрастните хора, които не са се ваксинирали до момента. През януари санкцията ще бъде в размер на 50 евро, само че всеки идващ месец тя ще е 100 евро. От държавното управление означават, че 90 на 100 от жителите в тази възрастова група към този момент са се ваксинирали. От оповестяването на наложителна имунизация на възрастните в края на предходната година 217 хиляди души са се ваксинирали или са си запазили час за имунизация.
155 лекари с частна процедура са получили нареждания за готовност и от предходната седмица оказват помощ на сътрудниците си в държавните лечебни заведения в Северна Гърция.

Гръцкото министерство удължи периода на деяние на противоепидемичните ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19 с една седмица до 31 януари.
За спад на новозаразените с COVID-19 в Гърция, само че и за растеж на смъртните случаи заяви в сряда електронното издание на гръцкия в. " Катимерини ". От направени във вторник 568 500 лабораторни теста 23 340 или 4,11 на 100 са били позитивни. Една седмица по-рано случаите са били 32 694, а процентът на позитивните проби - 5,6 на 100. При смъртността обаче се записва растеж на дневна и седмична база.
От четвъртък в Гърция се отвори платформата за опазване на час за имунизация против COVID-19 с четвърта доза за жителите с отслабена имунна система.
Почти 70 % от общото население на Гърция са приключили имунизационният си цикъл.

КИПЪР
Ваксинираните и преболедувалите COVID-19 ще могат свободно да влизат в Република Кипър от 1 март, планува новият хигиеничен протокол, утвърден от държавното управление на страната, заяви кипърското издание " Филелефтерос ".
За неимунизираните и непреболедували пасажери ще важат изискванията, които се плануват за съответната категория на страната, от която идват, надлежно негативен тест, самоизолация/карантина, особено позволение.
Кипърското държавно управление също така редуцира на 10 дни целесъобразната самоизолация за лицата, които са били в контакт със инфектиран с COVID-19, заяви кипърската осведомителна организация КНА.
В сряда Кипър записва 2226 нови случая на COVID-19 при 95 650 направени теста, само че без нито един нов смъртен случай.
Ваксинираните в Кипър се правят оценка на към 69 % от жителите на следената от държавното управление на Република Кипър част на острова.

КОСОВО
В четвъртък в Косово бяха открити 2708 случая на COVID-19 за денонощие - към момента надалеч от върха от над 4 хиляди, маркиран през март предходната година. Починал е един човек. По данни на университета " Джонс Хопкинс " над 44 % от жителите на Косово са изцяло имунизирани.

РУМЪНИЯ
Почти 20 хиляди нови случая на COVID-19 бяха регистрирани в Румъния за денонощие в четвъртък, което е връх от началото на пандемията, заяви Групата за стратегическа връзка, представена от Аджерпрес. Новозаразените в Румъния бяха 19 105, а смъртните случаи през последните 24 часа - 43.

Предишният връх на денонощния брой на случаите в страната беше маркиран на 19 октомври 2021 година - 18 863.
66,7 % от жителите на Букурещ са имунизирани най-малко с една доза ваксина против COVID-19, заяви националният координатор на имунизационната акция в Румъния Валериу Георгица, съобщи Аджерпрес. Има седем окръга, в които равнището на имунизация е сред 50 и 60 %. В 24 окръга са ваксинирани сред 40 и 50 % от популацията, а в 10 - 30-40 % от жителите.
Трите партии от ръководещата коалиция към момента не са постигнали единодушие дали да внесат в Народното събрание нов законопроект за задължителност на документа за имунизация.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
Увеличава се броят на новите случаи на COVID-19 в Република Северна Македония, като през последните дни постоянно се записват над хиляда новозаразени. Активните случаи са 16 397, заяви МИА във вторник.
При тази епидемиологична конюнктура държавното управление реши по рекомендация на Главния координационен спешен щаб за справяне с пандемията ваканцията преди втория период на образователната година да продължи до 31 януари.

За интервала 10-16 януари в страната общо са регистрирани 11 123 нови случая на COVID-19, което е нарастване с 33,9 % по отношение на миналата седмица.
Напълно имунизирани са 39 % от жителите на Северна Македония.

СЛОВЕНИЯ
В сряда Словения заяви за рекордните 12 285 случая на COVID-19 за едно денонощие. В Словения растежът на денонощните случаи беше 41,5 % спрямо ден по-рано и съвсем 80 % спрямо предходната сряда. Рекорден брой беше регистриран и ден по-рано, както и в събота, а в четвъртък новозаразените още веднъж бяха над 10 хиляди.
Страната в същото време редуцира карантината за заетите в сферите на опазването на здравето, обществените грижи и образованието, с цел да обезпечи естественото им действие. Паралелките в учебните заведения ще бъдат карантинирани, единствено в случай че инфекцията е доказана при 30 % от учениците за интервал от 14 дни.
58 % от словенците са приключили имунизационния си курс.

СЪРБИЯ
За денонощие във вторник в Сърбия бяха регистрирани 18 006 случая на инфектирани с ковид от тествани 39 740 проби, заяви РТС. Това е най-големият брой нови случаи за един ден от началото на епидемията. Досега най-вече новозаразени бяха регистрирани на 13 януари - 13 753.
От последствия от болестта са умряли още 26 души. На респиратори са 109 пациенти. В лечебни заведения се лекуват 2559 души.
В четвъртък в Сърбия беше регистриран и първият случай на " флурона " - по едно и също време заразяване с вирусите на COVID-19 и на грип.
Досега от COVID-19 в Сърбия са умряли общо 13 124 души.
В Сърбия изцяло имунизирани са 47 % от жителите.

ТУРЦИЯ
Турция записва в сряда над 70 хиляди случая на заразяване с ковид, с което надвиши индикаторите от предходните дни, когато беше регистриран прочут спад. Броят на жертвите също беше по-висок от този от предходните дни - 176 души.
Турското здравно министерство отстрани в събота условието за показване на отрицателен PCR тест за COVID-19 от неимунизираните на работните места, в образователните заведения, при пътешестване и визити на театри, концерти и други Необходимостта от PCR тест обаче остава при пътувания по вътрешните въздушни линии за неимунизирани лица.
61 % от всички турци са имунизирани против COVID-19.

ХЪРВАТИЯ
В сряда Хърватия заяви за рекорден брой нови случаи на COVID-19, регистрирани за едно денонощие. Броят им доближи до 10 427, само че медиите предизвестяват, че действителните бройки евентуално са по-високи, тъй като лабораториите не съумяват да обработят всички проби задоволително бързо. Дневният растеж на случаите е 38 %.
В Хърватия изцяло имунизирани са 54 % от популацията.

ЧЕРНА ГОРА
Институтът по публично здраве на Черна гора разгласи в сряда, че броят новозаразените с ковид е с 40 % по-нисък през последната седмица спрямо миналата.
Всички заведения за публично хранене могат да работят до среднощ, в случай че няма музика онлайн, реши държавното управление. Като се има поради, че броят на новозаразените на дневна база към момента е висок, без значение от общата наклонност на спад, всички останали ограничения остават в действие, разгласи Игор Галич, шеф на института, на конференция.
Броят на пациентите с COVID-19 в Черна гора, които са на болнично лекуване, е с към 10 % по-висок от миналата седмица.
Според международната статистика 44,4 % от популацията на Черна гора са изцяло имунизирани, а 13,7 % са получили бустерна доза.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30068  Лекарствата против COVID-19 ще са у нас до дни Лекарствата против COVID-19 ще са у нас до дни  Отлив на български туристи в Одрин поради условието за PCR тест Отлив на български туристи в Одрин поради условието за PCR тест  Турция ще слага като трета доза турската инактивна ваксина Турковак след препарата на Пфайзер Турция ще слага като трета доза турската инактивна ваксина Турковак след препарата на Пфайзер
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР