Рекорден трафик от моторни превозни средства отбелязва Дунав мост“ 2

...
Рекорден трафик от моторни превозни средства отбелязва Дунав мост“ 2
Коментари Харесай

Рекорден трафик отбелязва „Дунав мост“ 2 в последните 9 години

Рекорден трафик от моторни транспортни средства отбелязва „ Дунав мост “ 2 в последните девет години, заяви шефът на смесеното българо-румънско сдружение „ Дунав Мост Видин-Калафат “ Людмил Димитров. 

Днес заместник-министърът на превоза и известията Николай Найденов инспектира трасето по Е-79 към Видин и граничния пункт на „ Дунав мост “ 2. Той се срещна и беседва с представителите на всички институции, имащи отношение в организацията на придвижването и прекосяването по оборудването. 

Трафикът продължава да е претрупан. Дневно на пункта на излизане от България минават над 1100 товарни автомобила и над 1300 леки автомобила и бусове . Също толкоз претрупан е трафикът от Румъния към България, установи заместник-министърът. Трафикът е повишен от два до три пъти над нормалното. 

Заместник-министър Найденов ревизира осъществяването на набелязаните преди месец ограничения за понижаване на опашките и облекчаването трафика на границата.

" Търсим взаимно с румънската страна трайни решения за облекчение на трафика " , сподели пред публицисти след инспекцията зам.-министър Найденов. Той добави, че е удовлетворен от това, което е видял на пункта и е основана добра организация от институциите за превъзмогване на интензивния трафик.

Найденов сподели още, че е ревизирал осъществяването на набелязаните преди месец ограничения, които би трябвало да се извършват дружно с румънската страна . Той посочи, че днешната инспекция е по самодейност на транспортния министър и вицепремиер от служебното правителство Христо Алексиев и е във връзка създалата се обстановка и търсене на пътища за облекчение на тежкотоварния трафик - обстановка, която от време на време се повтаря.

" Българската страна е показала на румънската страна план за съглашение по повод осъществяване на постигнатите съглашения за взаимен граничен надзор. Към момента още се чака реакция на предоставените документи от румънска страна. Само преди месец на 23 юли бяхме тук и подготвихме всички нужни документи със заинтригуваните институции от Видинска област - полиция, регионална и общинска администрация, митница и гранична полиция ", сподели Найденов и добави, че всички са се обединили към това, че би трябвало оптимално бързо да се ангажира румънската страна по повод реализирането на взаимни гранични инспекции на пункта.

Идеята е да се сътвори работна група за реализирането на тези взаимни инспекции, които ще доведат до трайно решение за облекчение на трафика.

В плана „ изрично сме заложили благоприятни условия за делене на тежкотоварния от лекотоварния трафик, увеличение на броя на везните за претоварване “, заяви Найденов. По този метод ще може да се усили потенциалът за прекосяване. В дълготраен проект, добави министърът, се работи по тематиката за буферните паркинги в цялата Видинска област и това към този момент има своето решение на национално равнище. Уточнени са местата на буферните паркинги по границите в посока излаз от България, което доста ще облекчи трафика. Зам.-министър Найденов прикани водачите за употребяват тези буферни паркинги.

Николай Найденов заяви, че в най-близко време се приготвя среща сред вицепремиерите на България и Румъния, и се надява, че реализирането й ще е следващата стъпка, която ще даде тласък в развиването на българо-румънските взаимоотношения за реализиране на осъществяване договореностите в Шенгенското пространство за взаимен граничен надзор, който би облекчил прекосяването през граничния контролно-пропускателен пункт Видин - Калафат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР