Рекорден срив на турската лира, след като президентът Ердоган изненадващо

...
Рекорден срив на турската лира, след като президентът Ердоган изненадващо
Коментари Харесай

Рекорден срив на турската лира

Рекорден срив на турската лира, откакто президентът Ердоган изненадващо уволни шефа на Централната банка. Лирата поевтиня със 17 % по отношение на $. Опасенията са, че ще продължи да се срутва и ще докара до разстройства и на други финансови пазари.

Шок на фондовите тържища в Турция след решението на президента Ердоган да в профил шефа на Централната банка Наджи Агбал. Той беше уволнен в събота, два дни откакто усили лихвения %, с цел да бъде овладяна инфлацията в страната.

" Създава се чувството, че Турция е страна, която не следва никакви правила. Няма закони, няма правила. И всичко това оказва въздействие ", споделя финансовият анализатор Адем Димитрас.

Наджи Агбал е почитан финансист, някогашен финансов министър и третият шеф на Централната банка на Турция от средата на 2019-та. Той се задържа на поста по-малко от пет месеца. Време, за което съумя да стабилизира лирата.

Ердоган дефинира за наместник на Агбал Шахап Кавджъоглу, професор по банково дело, някогашен юрист и някогашен народен представител от ръководещата партия. Кавджъоглу има изцяло противоположни визии за преодоляването на инфлацията от своя предходник. Подобно на турския президент, новият шеф на Централната банка изповядва територията, че до инфлация водят по-високите, а не по-ниските лихви.

От началото на 2018 година лирата е изгубила към половината от цената си. Освен финансова неустойчивост в страната, прогнозите са, че с големия срив на лирата, Анкара може да провокира огромен отлив на вложители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР