Рекорден ръст на платените през 2022 г. просрочени задължения, отчете

...
Рекорден ръст на платените през 2022 г. просрочени задължения, отчете
Коментари Харесай

НАП събра рекордните 5 млрд. лв. просрочени задължения за 2022 г.


Рекорден растеж на платените през 2022 година просрочени отговорности, регистрира Националната организация за приходите. Над 5 милиарда лева налози и осигурителни вноски са събрани през миналата година вследствие на напъните на обществените реализатори, чиновниците в Кол центъра и инспекторите по приходите в Национална агенция за приходите, което е с съвсем 30 % повече спрямо 2021 година, оповестиха от Национална агенция за приходите.

По-високата събираемост се дължи на ранното известяван на жителите и компаниите, които са пропуснали да платят в цялостен размер обществените си задължения, самодейната връзка и партньорския метод, прилаган от Национална агенция за приходите. При трайна липса на подпомагане и заплащане от страна на длъжниците обаче се стига до търгове за продажба на имуществото, а в някои случаи се търси отговорност за задълженията персонално и от шефовете на задлъжнелите компании.

Над 348 млн. лева са просрочените отговорности, събрани от Национална агенция за приходите през 2022 година, от реализатори на публични поръчки и други получатели на държавни и общински средства. Благодарение на автоматизирана система на МФ, всички органи уведомяват приходната организация, преди да платят и ревизират дали изпълнителите на поръчките имат обществени отговорности. При съществуване на отговорности, обществен реализатор на Национална агенция за приходите може да употребява цялата или част от сумата на заплащането за погасяване на задълженията към фиска.

От приходната организация предлагат на жителите и компаниите да употребяват е-услугите на Национална агенция за приходите с ПИК или КЕП, с цел да ревизират дали имат отговорности и какъв е настоящият им размер. В случаите на формирано изпълнително произвеждане, клиентите, които изпитват финансови усложнения, могат да се извърнат към способния обществен реализатор, с цел да обсъдят подобаващи ограничения за застраховане и възнаграждение на просрочените отговорности.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР