Рекорден от началото на инвазията в Украйна износ на петрол

...
Рекорден от началото на инвазията в Украйна износ на петрол
Коментари Харесай

Рекорден от началото на войната в Украйна износ на петрол от Русия

Рекорден от началото на нашествието в Украйна експорт на нефт от Русия регистрира Международната организация по енергетика.

През април съветския износ на суровината е достигнал приблизително 8,3 милиона барела дневно, сочи оповестеният през днешния ден отчет на МАЕ за месеца, предава Си Ен Ен.

Увеличението на износа на недопечен нефт е компенсирало спада при рафинираните нефтопродукти.



Ръстът се случва, макар че Европейският съюз наложи предходната година възбрана върху целия импорт по море на съветски недопечен нефт и върху вноса на рафинирани петролни артикули.

Данните на МАЕ сочат, че Русия е съумяла да пренасочи големи количества от петрола си към Китай и Индия.



Индия се е трансформирала в един от най-големите купувачи на съветски нефт, откогато Москва нахлу в Украйна, и изпраща огромна част от него назад в Европа като рафинирани горива.

Днес пред „ Файненшъл таймс ” висшият представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да предприеме ограничения против Индия поради препродажбата на съветски нефт, която на процедура заобикаля глобите.



„ Русия наподобява има малко проблеми с намирането на искащи купувачи за своя недопечен нефт и петролни артикули ”, показва МАЕ.

Съвсем различен въпрос е обаче на какви цени се продава съветският петрол. Приходите от износа му са спаднали с 27% през април в съпоставяне със същия месец на 2022 година



Данъчните приходи от нефтения и газовия бранш на Русия, който способства с към 45% за нейния федерален бюджет, са намалели с близо две трети през същия интервал.

МАЕ показва, че Русия може да усили износа на нефт като метод да компенсира спада в приходите. Страната не е изпълнила уговорката си към ОПЕК+ да понижи експорта на суровината с 500 000 барела дневно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР