Рекорден недостиг на кадри у нас, отчитат икономисти. Данните на

...
Рекорден недостиг на кадри у нас, отчитат икономисти. Данните на
Коментари Харесай

Отбелязан е рекорден недостиг на кадри у нас

Рекорден дефицит на фрагменти у нас, регистрират икономисти. Данните на Евростат демонстрират, че 45% от предприятията считат, че неналичието на работна ръка лимитира производството им.
Кризата с уменията у нас се задълбочава, а става известно българите са измежду най-уверените в Европа, че уменията им ще бъдат настоящи и след 5 години, заяви bTV.
В страните от Източна Европа към 60-70% от работещите имат опасения до каква степен ще са съответни уменията им, до момента в който равнището на неуверените в България се приближава по-скоро до това в Германия и Австрия.
Проучване на Агенцията по заетостта измежду работодателите сподели, че се търсят фрагменти на всички равнища – както инженери, по този начин и междинни експерти – техници, готвачи и сервитьори. Сега се прави втори анкета.
Същите фрагменти обаче се търсят и в Западна Европа.
Бившият участник в „ Мастършеф” и сегашен притежател на заведение – Петър Киров, счита, че дава положителни заплати за родните стандарти, все пак попълването на екипа е мъчно.
" Хората емигрират в чужбина за по-добри приходи, а ние тези приходи няма по какъв начин да им ги предложим, тъй като, с цел да им ги предложим, би трябвало да увеличим цената на продукта двойно ", изясни Петър Киров.
Всяка година, посредством една от организациите за асортимент на личен състав, за работа в Австрия и Германия аплайват към 2500 души, 7-8 % от тях отпътуват.
" Това, което тази години се следи е младежите, 20-25 години, да не остават за дълго време. Отиват за къси периоди в чужбина и се връщат ", изясни Катя Младенова, съучастник в Агенция за асортимент на личен състав за работа в чужбина.
Тези със фамилии и деца обаче постоянно търсят трайно определяне зад граница. След месец Яник Минев отпътува за Германия като готвач.
" Причините в България да няма хора е, че работодателите не желаят да заплащат осигуровки В Западна Европа заплащането е 3-4 пъти повече, в сравнение с тук, а действително цените не се разграничават доста ", сподели Яник Минев.
Има и такива, които се връщат трайно у нас – като Димитър Господинов. След 10 години в Кипър, Австрия, Англия – в този момент работи във Варна.
" Първо поради детето си, след това поради другарството. Сега, каквото и да си приказваме, не всичко е пари ", разяснява основният готвач Димитър Господинов.
" Има и позитивни страни, тъй като гладът за фрагменти кара някои работодатели да подвигат заплатите " изясни икономистът Явор Алексиев.
В дълготраен проект съгласно икономистите решението на рецесията с уменията минава през просветителната система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР