Рекорден награден фонд от 25 000 лева и обща дължина

...
Рекорден награден фонд от 25 000 лева и обща дължина
Коментари Харесай

Колоездачната обиколка на България прикова интерес с рекордни награден фонд и дължина

Рекорден награден фонд от 25 000 лв. и обща дължина от 801 километра ще премине 69-ата колоездачна обиколка на България, която стартира този уикенд в столицата. 

На нарочна конференция уредниците от Българската федерация по колоездене разкриха задоволството си, че за трета поредна година едно от най-старите велосипедни надпревари в Европа ще се състои, като ползата към него е нечуван. Общо 128 клубни и национална тима са изразили предпочитание за присъединяване в Обиколката, която ще стартира на 27 август и ще финишира на 1 септември. На старт се чака да застанат към 20 тима и почти 120 колоездачи.

Сред отборите, които ще вземат участие, са националните тимове България, Сърбия и Република Северна Македония. Българският отбор е формиран от трима колоездачи от клуб Несебър и трима, които карат за френския тим Мартик. От клубните тимове най-впечатляващото име е това на американския проконтинентален Ново Нордиск, само че доста мощни поръчки дават и полските Востер и Мазовше, които участваха в Обиколката на Дания, както и от немския Пи енд Ес Беноти, който е водач в Бундеслигата. Победителите в последните две издания на надпреварата - полякът Патрик Стош (Востер) и германецът Имануел Щарк (Пи енд Ес Беноти) са измежду декларираните участници.

Обиколката ще стартира с еднокилометров увод към храм-паметника " Свети Александър Невски " на 27 август. Откриването на надпреварата ще стартира от 16:00 часа, като уредниците са планували стратегия, както и галерия на ретро колела във връзка 120 години колоездене в България.

Първият спортен стадий е на 28 август, а стартът му ще бъде в 12:15 пред Националния стадион " Васил Левски ". Той е и този с най-голяма дължина - 177 километра от София до Пловдив. На 29 август е вторият стадий - Пловдив (Граф Игнатиево) - Троян. 

На 30 август ще бъдат извършени два полуетапа - Троян - Габрово, а по-късно и Трявна - Сливен. Предпоследният четвърти стадий е на 31 август - Сливен - Бургас, а Обиколката ще приключи на 1 септември с правата Чирпан - Момчилград. Финалният стадий за пръв път ще изпрати Обиколката на България в Родопите, похвалиха се уредниците.

" Цялата обиколка коства към 350 хиляди лв.. От Министерството на младежта и спорта ни отпуснаха 172 хиляди лв., като единствено защитата от страна на полицията ще ни излезе към 220 хиляди лв.. Това прави организирането на сходно събитие извънредно мъчно, а без помощта на нашите спонсори - невероятно. В доста страни в чужбина защитата на колоездачните надпревари се поема от общините, през които се минава. За страдание в България не е по този начин. Говорили сме с предходното управление на министерството по този въпрос и се надявам след изборите да се откри някакво решение ", съобщи президентът на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов.

Два дни след края на Обиколката на България страната ни ще бъде хазаин на още едно влиятелно съревнование, присъединяване в което ще вземат съвсем всички отбори, пристигнали за основното събитие. Двудневното съревнование ще се организира в полите на Пирин и носи името " По стъпките на римляните ".

" По стъпките на римляните " е двуетапно съревнование, което ще се организира на 3 и 4 септември. То ще важи за европейската класация. Когато има и такава съпътстваща конкуренция, ползата на тимовете от Западна Европа към Обиколката на България става по-голям. Очакваме участниците в нея да бъдат съвсем същите, а наградният фонд е към 8-9 хиляди лв.. В първия стадий ще се създадат осем обиколки по затворения маршрут Банско - Разлог - село Баня, който е съвсем изцяло равнинен. Вторият стадий е с начало и край в Баня, той е малко по-разчупен, с прекосяване на височини и по него ще бъдат направени четири обиколки ", уточни Любослав Венков, заместник-председател на Българската федерация по колоездене.

 
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР