Рекорден миомен възел, тежащ 5,5 кг. е бил отстранен от

...
Рекорден миомен възел, тежащ 5,5 кг. е бил отстранен от
Коментари Харесай

Столични медици отстраниха от жена миома, тежаща рекордните 5,5 кг.

Рекорден миомен възел, тежащ 5,5 кг. е бил отхвърлен от акушер-гинеколози в столичната в УМБАЛ „ Софиямед “. 

Образуванието било над 18 см в диаметър. То е отстранено от 46 годишна пациентка и е изпълвало 90% от коремната й празнина , като е достигало до диафрагмата на дамата.

Тя е ориентирана към лечебното заведение от хирург от Ямбол във връзка различен проблем – пъпна херния. По време на прегледа хирургът открива големия миомен възел и насочва пациентката към екипа на Отделението по акушерство и гинекология в „ Софиямед “.

 „ След ехографски обзор и следващ скенер потвърдихме съществуването на миомен възел с големи размери, п ристискащ аортата и някои от вътрешните органи на дамата . Тя имаше промени с хемодинамиката, с чревната перисталтиката. Нивата й на хемоглобин в кръвта бяха доста ниск и заради „ зареждането “ с кръв към миомата. Това наложи да вземем решение за оперативното й унищожаване. За страдание то не можеше да се извърши нито посредством лапароскопски способ, нито посредством роботизирана намеса, а единствено посредством отворена интервенция, преди която бе осъществено кръвопреливане “, разяснява акушер-гинекологът доктор Венелин Иванов.

Специалистът добави, че съществуването на толкоз огромен миомен възел носи животозастрашаващи опасности за пациентката, в случай че не бъде отхвърлен.

С повишаването си той може да докара до още по-сериозно прилепяне на жизненоважни органи, може да претърпи некроза или да се трансформира в злокачествено образувание без следене или хирургична интервенция.

Интервенцията при 46-годишната жена минава сполучливо като все още тя се възвръща планово и няма недоволства. Предстои да бъде изписана преди празниците.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР