Рекорден е броят на ваксинациите за последното денонощие - близо

...
Рекорден е броят на ваксинациите за последното денонощие - близо
Коментари Харесай

Ваксини за деца: Ще бъде ли позволено поставянето им на подрастващите между 12 и 15 г.?

Рекорден е броят на имунизациите за последното денонощие - близо 40 000. С това движение общият брой на поставените дози скоро ще стигне 1 млн. Напълно имунизираните са близо 300 000 души.

По данни на здравното министерство 1139 младежи на възраст сред 16 и 18 година също са си сложили ваксина. На този стадий, това е допустимо само с имунизацията на „ Пфайзер “, която може да се слага на лица над 16-годишна възраст, за разлика от останалите препарати за имунизация, които се слагат на лица над 18 година

16-годишната Весела Райчева употребила първата комфортна опция, с цел да си сложи имунизацията на „ Пфайзер “, направила го е преди борени дни, като употребила „ зеления кулоар “ в една от столичните лечебни заведения.

Родителите ѝ нямат съмнения и за 12-годишния си наследник, в случай че имунизациите бъдат позволени и за неговата възраст.
Снимка: bTV
„ Категорично считам, че това е единственият метод да се предпазим “, споделя Миряна Акабалиева, майка на Весела.

Макар още да не е позволена имунизацията под 16-годишна възраст у нас, персоналните лекари към този момент получават запитвания.

„ Имам родители, които към този момент се интересуват, имат предпочитание и се обаждат да си запишат по-големите дечица да бъдат ваксинирани. Да слагаме ваксини на деца е всекидневие, това не ни тормози и плаши “, изясни доктор Гергана Николова, педиатър.

Ваксината е единственият щит против болестта и при децата, безапелационна е епидемиологът доктор Християна Бацелова.
Снимка: bTV
„ Аз съм " ЗА " имунизирането на децата против COVID-19, тъй като се оказа, че тази болест и може да води до тежки затруднения и гибел, би трябвало да ги предпазим “, добави тя.
Снимка: bTV
От началото на пандемията до момента над 14 000 деца са били инфектирани с вируса, като 550 от тях са били приети в болница, 9 от тях са изгубили борбата.

През юни се чака решение на европейския регулатор за използването на имунизацията на „ Пфайзер “ и за лица сред 12 и 15-годишна възраст, каквото позволение към този момент има в Канада.

Фармацевтичните компании " Модерна " и " Янсен " също тестват своите ваксини при деца на възраст сред 12 и 18 година, като данните от изследванията ще станат ясни скоро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР