Рекорден е броят на участниците в VI Национален конкурс за

...
Рекорден е броят на участниците в VI Национален конкурс за
Коментари Харесай

Рекорден брой участници в конкурса за пианисти Мила Михайлова“ във Варна

 Рекорден е броят на участниците в VI Национален конкурс за пианисти " Мила Михайлова “, който ще се организира от 30-ти октомври до 1-ви ноември във Варна. Той се организира на всеки две години и се провежда от НУИ " Добри Христов “, взаимно с фондация " Мила Михайлова “  ис финансовата поддръжка на Община Варна. Патронът на състезанието Мила Михайлова е един от създателите на Държавното музикално учебно заведение в морската столица, основано през 1944 година Тя преподава пиано до 1980 година, създавайки забележителна клавирна школа. Нейни възпитаници са видни музиканти –диригенти, концертиращи пианисти, корепетитори и преподаватели.  

Състезателната част на издание 2020 ще бъде на 30 и 31 октомври 2020 година в концертното студио на Радио Варна и в концертната зала на учебното заведение хазаин, а награждаването и церемония концертът на лауреатите ще бъдат в Деня на националните будители - 1-ви ноември, от 11:30 в Градската художествена изложба " Борис Георгиев “. 

С всяко ново издание състезанието " Мила Михайлова “ придобива все по-голяма известност и макар пандемията от COVID-19 искащите да се включат са още веднъж повече от предното издание -  42 записани солисти и едно клавирно дуо. Състезанието е в три възрастови групи: за участници до 11 година, до 14 година и до 18 навършени години. Те ще се състезават в две категории – едната е за възпитаници от професионалните учебни заведения по изкуствата, а другата е за фенове пианисти - ученици на музикални паралелки, читалища и школи. Има също и категория " клавирно дуо ". 

Наградният фонд тази година е 5000 лева Победителите във възрастовата група на най-малките ще получат атрактивни предметни награди и дарове, а в групите на по-големите – парични награди. Има и спомагателни награди, обезпечени от сътрудниците на състезанието. Отличието за най-хубаво осъществяване на творба от френски композитор е обезпечена от фондация " Мила Михайлова “ в лицето на дъщерята на педагожката – Марина Михайлова. Председател на журито, което ще прави оценка претендентите, тази година е световнопризнатият български пианист Людмил Ангелов, почетен професор в Нов български университет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР