Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в

...
Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в
Коментари Харесай

Откриват Международния фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник

Рекорден брой участници ще показват своите обичаи и традиции в юбилейното 30-о издание на Международния фестивал на маскарадните игри (МФМИ) " Сурва ", който се открива тази вечер  в Перник. Състезателните дефилета също ще стартират през днешния ден. Очакват се над 10 хиляди участници, измежду които и 17 задгранични маскарадни групи, да бъдат посетители на събитието, което ще продължи до неделя.

Проявите стартират тази заран с откриването на Научна конференция на тематика " Маскарадът и локалната общественост " в Регионалния исторически музей (РИМ), разяснява Българска телеграфна агенция. Половин час по-късно ще отворят порти креативен ателиета и маскарадни работилници за деца в Общинския юношески дом. 

Днес ще се организира и младежкото дефиле " Сурвакариада ", в което ще вземат участие 1100 възпитаници от пернишки учебни заведения. Точно на обяд ще бъде даден старт на конкурсните дефилета с маскарадни групи от цялата страна. По същото време в изложба " Кракра " ще бъде показана и обичайна взаимна галерия на художници от Перник - " Сурва арт ".

Официалната гала по откриването на фестивала ще е тази вечер от 18:00 ч. с величествен театър и със специфични изненади.



По време на трите празнични дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде обособена отопляема зона за занимания и събития, където след откриването на " Сурва " двама известни  диджей ще зарадват феновете на електронната музика със свои авторски клубни части.  

През съботния и неделния ден в Мемориала също се чакат голям брой атракции и интензивности. Сред тях са интерактивни игри и анимации за деца и родители, както и взаимен фолклорен концерт с присъединяване на танцов клуб " Калина " Брезник, фолклорна групировка " Ритмика " Благоевград и " Виво Монтана ".

Освен маскарадните дефилета през трите дни гостите на Перник могат да посетят и изложбите на РИМ, както и единствения на Балканския полуостров Подземен минен музей, който е построен в първите минни галерии в България. На метри от музея е и постройката на Минната дирекция, чийто интериор впечатлява със своето благосъстояние и забавна архитектура. В постройката могат да бъдат посетени и експозициите подредени особено за празника. Любителите на историята могат да се потопят в предишното и посредством посещаване на средновековната Пернишка цитадела.

МФМИ " Сурва " в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден конгрес на Балканите. Той се провежда от Община Перник от 1966 година, а през 2015 година обичаят " Сурова ", присъщ за Средна Западна България, е включен в Представителния лист на ЮНЕСКО на нематериалното културно завещание на човечеството. Фестивалът се реализира с финансовата поддръжка на Министерство на културата, а Българска телеграфна агенция е измежду главните му медийни сътрудници.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР