Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в

...
Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в
Коментари Харесай

Започва фестивалът „Сурва“ в Перник. Тази година има рекорден брой участници

Рекорден брой участници ще показват своите обичаи и традиции в 29-ото издание на интернационалния фестивал на маскарадните игри „ Сурва “, който се отрива довечера от 18:00 ч. в Перник.

Състезателните дефилета също ще стартират през днешния ден, което се случва за първи път в 50-годишната историята на маскарада. До момента прекосяването на групите се организираше през втория и третия ден на събитието. Очакват се над 10 000 участници, измежду които и 15 задгранични маскарадни групи, да бъдат посетители на събитието, което ще продължи до неделя.

Проявите стартират още тази заран в 10:00 ч. с откриването на Международна научна конференция на тематика: „ Маски, фестивали, музеи “ в Общински комплекс „ Дворец на културата “. По същото време ще отворят порти креативен ателиета и маскарадни работилници за деца. Днес ще се организира и младежкото дефиле „ Сурвакариада “, в което ще вземат участие над 800 възпитаници, най-вече от пернишки учебни заведения. Следобяд, в 13:00 часа, ще бъде даден старт на конкурсните дефилета с 21 маскарадни групи от цялата страна.

Фестивалът „ Сурва “ ще бъде публично открит тази вечер от 18:00 ч. с величествен театър под името „ Завръщането “. Сред гостите на сцената пред Двореца на културата в Перник се чака да бъде и президентът Румен Радев, представители на Федерацията на европейските карнавални градове, посланици, народни представители и други

Церемонията ще бъде допълнена от 3D мапинг шоу, аудиовизуални резултати и други специфични изненади.
 Фестивал Снимка: Българска телеграфна агенция
По време на трите фестивални дни в Мемориала на миньорския труд в центъра на Перник ще бъде обособена зона за занимания и събития, където след откриването на „ Сурва “ двама известни диджей ще зарадват феновете на електронната музика със свои авторски части.

През съботния и неделния ден в Мемориала също се чакат голям брой атракции и интензивности. Ще има занимания за деца и взаимен фолклорен концерт сред Берковската духова музика и танцови сформира от Пернишко.

Международният фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ в Перник е с над 57-годишна история. Той е най-големият маскараден конгрес на Балканите. Организира се от Община Перник от 1966 година. През 2015 година празникът „ Сурова “ е включен в Представителния лист на ЮНЕСКО на нематериалното културно завещание на човечеството.

Международният фестивал в Перник се провежда от общинската администрация и е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Събитието се реализира с финансовата поддръжка на Министерство на културата.

Източник: БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР