Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата

...
Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата
Коментари Харесай

Най-голям брой локации на врабчета има в София

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на самодейността на „ Ние брим врабчетата “. В акцията участваха 767 души, които регистрираха данни за 896 местоположения. Така, местата за преброяване са съвсем два пъти повече от преброяването през 2020 година, оповестяват от Българското сдружение за отбрана на птиците.
Общият брой на врабчетата, които бяха преброени в събота е 11 681. От тях броят на домашните е 8256 или 71 % от всички преброени врабчета. Полските врабчета заемат 25%, което са 2942 екземпляра. Очаквано испанското врабче е с най-малки числености – 483 или 4% от всички. Процентното съответствие сред другите типове врабчета е почти същото като предходната година – 75%: 21%: 4%.
Резултатите, които врабчебройците са записали на уеб страницата vrabcheta.bg са сред 0 и 200. Най-високият резултат е регистриран във Варна – 204 домашни врабчета.
 Макети привлякоха къдроглави пеликани да загнездят в нов регион в България (СНИМКИ) Макети привлякоха къдроглави пеликани да загнездят в нов регион в България (СНИМКИ)
Нова гнездова колония на застрашения къдроглав пеликан се образува в България. Птиците заеха неестествен остров в Натура 2000 зона &bdq...
Интересна наклонност е забележителният спад на локациите, в които не са следени никакви врабчета. Тази година това са едвам 10%, за разлика от предходните две, когато бяха 33% и 28% - надлежно за 2019 и 2020 година Неслучайно това е един от значимите индикатори, на който държим, защото от него получаваме информация за това какви местообитания отблъскват врабчетата и надлежно какви са заканите, водещи по намаляването им.
Най-голям брой местоположения са преброени в София, а останалите са разпръснати относително отмерено из останалите елементи на страната. Най-много птици са регистрирани в дворове на къщи (47%), следват междублоковите пространства (22%), парковете (14%) и тихите улици (6%).
Тези числа демонстрират смисъла на зелените площи както в дворовете на къщи, по този начин и в междублокови пространства. Освен желани от хората, тези зелени площи са значими и за птиците, което още един път демонстрира способността на птиците да бъдат знак за средата към нас.
Българското сдружения за отбрана на птиците изрича признателност на всички участници, сътрудници и медии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР