Рекорден брой участници – 610, ще стартират на 1 октомври

...
Рекорден брой участници – 610, ще стартират на 1 октомври
Коментари Харесай

Рекорден брой участници ще стартират в По стъпките на Алеко с приятел

Рекорден брой участници – 610, ще започват на 1 октомври в петото издание на отборното планинско съревнование с идея “По стъпките на Алеко с другар ”. Те са разпределени в 100 тима по дългото трасе (27 км по маршрут с. Железница - Черни връх - с. Владая) и 85 тима на късото трасе (11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая).

И тази година надпреварата се организира в четири категории - “Семейство ”, “Приятели ”, “Колеги ” и “Съседи ”. Най-популярната измежду тях остава тази на приятелите, а доста сериозен растеж уредниците регистрират и при регистрациите на фирмени тимове.

“Много сме щастливи, че тази година по стъпките на Алеко ще тръгнат рекорден брой участници. С всяко издание имаме все по-силни и готови състезатели със съществени достижения. Въпреки това “По стъпките на Алеко с другар ” си остава повече позитивно прекарване с идея, в сравнение с спортна конкуренция. За нас спечелили са всички, които решат да прекарат ден в планината, да се движат и да бъдат с околните си хора. ”, изяснява Димо Христов, основен уредник на “По стъпките на Алеко с другар ”. “Затова сме горди, че още веднъж имаме необятна палитра от участници – от деца до планинари на 80 години, повече и по-малко готови, още веднъж ще има и тимове с хора с двигателни ограничавания, незрящи и глухонеми. Радваме се, че те желаят да бъдат част от това премеждие, усещат се измежду другари и потвърждават, че когато има предпочитание и отборен дух всичко е допустимо. ”, добавя той.

Два тима на фондация “Ела и ти ” с участници с двигателни ограничавания в специфични инвалидни колички и доброволци ще започват и тази година по късото трасе. В петото издание на “По стъпките на Алеко с другар ” се включва и специфичен тим на деца от Комплекс за обществени услуги за деца и фамилии (КСУДС) в гр. Роман. Традиционната благотворителна идея на уредниците също е обвързвана с тях, като част от средствата от такси за присъединяване ще бъдат предоставени за създаване на спортна площадка в комплекса.

По правилник за надпреварата могат да се запишат тимове от двама до 10 състезатели. Стартът е всеобщ, а крайното спортно време на тима се дефинира от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не съумеят да финишират, целият отбор отпада от конкуренцията. Според разпоредбите право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а деца над 7 години се позволяват в тимове с родител или аставник и след сключване на нужната декларация.

Стартът на дългото трасе се дава тъкмо в 8:00 часа на 1 октомври в с. Железница, като най-бързите състезатели се чака да финишират във Владая към 11:00 часа. За късото трасе стартът е плануван за 10:30 часа на площада в с. Владая. Победителите ще бъдат оповестени в ранните следобедни часове, а като част от програмата на “По стъпките на Алеко с другар ” на финала уредниците са планували и безвъзмездна прожекция на специфична селекция от настоящи заглавия на “Международния фестивал на планинарското – Банско филм фест ”. Посетителите ще могат да се насладят и на музикална стратегия и лотария с награди. Подсигурен е и безвъзмезден автобусен превоз от центъра на София до Старт/Финала и назад.

Състезанието “По стъпките на Алеко с другар ” се провежда обичайно от Туристическо сдружение “Боерица ” в партньорство с Български туристически съюз, Столична община, регион Витоша, регион Панчарево, Природен парк Витоша. И тази година тя е включена в календара на емблематичните за град София спортни събития, в поддръжка на самодейността „ София - Европейска столица на спорта ” взаимно с Фондация „ София – европейска столица на спорта ”.

За надпреварата “По стъпките на Алеко ”

Състезанието “По стъпките на Алеко с другар ” е отдадено на първото туристическо нанагорнище на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата минават дистанцията от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на проведеното туристическо придвижване в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е обновено през 2018 година, като в четирите му издания досега са взели участие общо над 1600 индивида.

Проектът е съфинансиран от “Програма за осъществяване на Общинска тактика за развиване на физическото образование и спорта ” на Столична община, и се осъществя в поддръжка на самодейността “София - Европейска столица на спорта ”.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР