Рекорден брой политически партии, недостиган от 1922 г. насам, имат

...
Рекорден брой политически партии, недостиган от 1922 г. насам, имат
Коментари Харесай

Близо 40 партии ще се състезават на парламентарните избори в Нидерландия

Рекорден брой политически партии, недостиган от 1922 година насам, имат право да вземат участие в парламентарните избори през март в Нидерландия, съобщи нидерландският Изборен съвет на конференция, представен от Франс прес.

Избирателни листи като Jezus leeft ( "Исус е жив "), De Feestpartij ( "Партията на празника ") или даже Jong, партията на младите, са измежду 37-те участници в конкуренцията. Включени са и по-големите партии като дясната демократична партия на премиера Марк Рюте - Народна партия за независимост и народна власт, трите центристки и християнски партии, които влизат в държавното управление, и крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс.

Други обединения, които към този момент са показани в Народното събрание, като Партия за отбрана на животните, Партия "50 плюс " на хората над 50-годишна възраст, и Партия "Денк ", която съставлява главно хора от турски генезис, също ще вземат присъединяване в изборите.

37-те изборни листи бяха оповестени за годни след развой на одобряване, траял няколко дни, разгласи още Изборният съвет, представен от Българска телеграфна агенция.

През декември 89 партии бяха оповестили желанието си да вземат участие в парламентарните избори на 17 март, само че по-малко от половината от тях бяха изпълнили изискванията за дефинитивно утвърждение. Недопуснатите партии не са събрали задоволително заявления за поддръжка, сподели Изборният съвет.

Мартенските парламентарни избори са от основно значение за Нидерландия, защото те дефинират състава на долната камара на Народното събрание, а оттова и на съдружното държавно управление. Нидерландия е известна със своя "полдер модел ", традиция която се базира на разискване и консенсус. Правителствените обединения в страната и огромния брой партии се трансфораха в норма.

Според някои национални медии обаче рекордният брой партии, които ще се борят за места в камарата, бележи върха на "егоцентризма " и на "идеологическия неолиберализъм ". Обикновено изборите се създават в един ден, само че поради здравната рецесия управляващите взеха решение гласуването да трае три дни - от 15 до 17 март. Тези избори ще са също и един от първите огромни изборни проби в Европа от началото на здравната рецесия, обвързвана с COVID-19.

Деснолибералният министър-председател Марк Рюте и неговото държавно управление подадоха оставка през януари, след скандал, обвързван с детски надбавки, само че кабинетът продължава да ръководи настоящите въпроси до деня на изборите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР