Рекорден брой пътни произшествия са станали от началото на годината

...
Рекорден брой пътни произшествия са станали от началото на годината
Коментари Харесай

Заради вече компрометиран асфалт по пътищата: Рекорден брой катастрофи и загинали у нас

Рекорден брой пътни катастрофи са станали от началото на годината в страната. По-голям спрямо предходната година е и броят на жертвите на пътя, демонстрира черната статистика, заяви Българска национална телевизия.

Причините за това са, че част от новите пътища в страната към този момент са компрометирани, което в допълнение усилва риска от произшествия.

За миналата 2022 година България е на второ място в Европа по брой жертви на пътя. Статистиката най-вероятно ще се резервира, като има възможност за тази година даже да се изкачим на челното място в черната статистика, защото броят на починалите пораства.

20 души повече са починалите при произшествия от началото на годината спрямо миналата 2022. Статистиката сочи още, че в светлата част от денонощието злополуките са повече, само че с по-малко починали и ранени, а при 50% от злополуките през нощта има жертви.

" Преходът от светла към тъмна част е най-сублимния, сега в който организма и очите би трябвало да се приспособяват от ярко към мрачно. В сумрака. Това е миг, в който се получават най-тежките ПТП, тъй като като че ли не сме готови да понижим скоростта, да съблюдаваме отдалеченост, да съблюдаваме рестриктивните мерки, да се оглеждаме, в случай че е чужд пътя, къде има пешеходни пътеки ", съобщи Диана Стоянова, професионален рали играч.

" Ако вземете положението на нашия автопарк, където ние сме автоморгата на Европа. Колите междинната възраст е 17-18 години, не положително осветление. Като сложим това, че няма маркировка в огромна част от пътищата, има доста дупки и резултатите са налице ", разяснява Владимир Тодоров, Асоциация на потърпевшите при произшествия.

Институтът по пътища и мостове към АПИ направи инспекция на 165 километра пътища в страната, които са още в гаранция. Четири сектора са с открита грапавина на пътя, при седем пътни прави има разминаване в дебелината на асфалта.

Стотици обаче са километрите пътна мрежа в страната, които са осеяни с дупки, което дружно с понижената видимост и метеорологичните условия през есенно-зимния сезон усилват риска от произшествия.

" Категорично инфраструктурата е една от водещите аргументи за злополуките. Емблематични образци за това е злополуката на Своге, където падна рейс с 20 души починаха. Там потвърдено е, че асфалта износващия пласт беше с индикатори, които не дават отговор на условията, надлежно се получава превъртане ", добави Владимир Тодоров.

" В множеството случаи постоянно бързаме, желаеме да стигнем по-рано. Когато не сме готови да дупки, това е голяма причина да скача автомобила, да стане тежко ПТП. Винаги би трябвало да сме подготвени да понижим скоростта, гладко. Да заобикаляме оптимално дупките, само че не да навлизаме в насрещното платно, а по-скоро да понижим нашата скорост и даже да предупредим останалите участници в придвижването по пътищата ", сподели още Диана Стоянова, професионален рали играч.

От началото на месец октомври на пътя са починали над 30 души. Някои от тях изгубили живота си, тъй като са спазвали разпоредбите за придвижване, само че други считат, че на тях няма да се случи или просто бързат. Затова експертите са безапелационни, че главното да се понижи броят на жертвите по пътищата е да се промени съзнанието на водачите, а по-късно идват санкциите, наказванията и отнемането на коли.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР