Рекорден брой държавни глави и правителствени ръководители от днес са

...
Рекорден брой държавни глави и правителствени ръководители от днес са
Коментари Харесай

Елитът отново се събира в Давос, но много лидери няма да присъстват на Световния икономически форум

Рекорден брой държавни глави и държавни ръководители от през днешния ден са в швейцарския ски курорт Давос за Световния стопански конгрес. Но там внимание притеглят и видни персони, които няма да удостоят със своето наличие проявата, написа Българска телеграфна агенция.

Германският канцлер Олаф Шолц е единственият водач от Групата на седемте (Г-7), който се планува да взе участие в 53-ата годишна среща на СИФ. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън няма да пристигна, както и английският министър-председател Риши Сунак и френският президент Еманюел Макрон.

Представители на други водещи сили отвън напредналите стопански системи от Г-7 също няма да си създадат труда да участват, като в тази тенденция най-забелязващите се отсъствия за тези на китайския президент Си Дзинпин, както и на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, заречен да върне страната си на международната сцена след изолационистките години при ръководството на крайнодесния президент Жаир Болсонаро.

В миг, когато огромни елементи от света страдат от растящи цени на храните и горивата, а световната стопанска система наподобява на ръба на криза, президенти и министър-председатели може да са решили, че едно пътешестване до Швейцария би направило неприятно усещане в техните страни.

Някои водачи анулираха присъединяване си на бърза ръка. Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса да вземем за пример беше един от 52-мата политически водачи в листата с присъстващи лица на форума, само че през вчерашния ден се отхвърли от визитата поради продължаващата енергийна рецесия в страната му, оставила доста жители на мрачно.

А откакто петдневната среща на международния хайлайф публично стартира през днешния ден под мотото " Сътрудничество в един раздробен свят ", към момента не беше известно дали украинският президент Володимир Зеленски ще направи послание пред форума, както го направи предходната година. Руският президент Владимир Путин няма да участва на форума.

Илон Мъск – най-обсъжданият милиардер на планетата, сподели, че ще бъде надалеч от Давос, тъй като събитието, включващо десетки експертни полемики по въпроси, вариращи от паричната политика и геополитическите горещи точки до възобновимата сила и публичното опазване на здравето, " му изглеждало скучно ".

Въпреки това уредниците споделиха, че ще участват над 1500 бизнес водачи от всевъзможни браншове, в това число висши ръководители на " Майкрософт ", " Юбер ", " Пфайзер ", " Сауди Арамко " и голям брой финансови институции.

СИФ постоянно е бил място за поощряване на световната търговия и отворените пазари, които са подложени на забележителен напън, откогато избухна пандемията от ковид.

Но тази година Джордж Сорос, " звездата на вложенията ", който бе постоянен посетител на форума в Давос, ще пътува вместо това за присъединяване във фокусираната върху споровете Мюнхенска конференция по сигурността.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР