Рекорд на наетите непълнолетни деца у нас за 2019 г.

...
Рекорд на наетите непълнолетни деца у нас за 2019 г.
Коментари Харесай

Експлоатацията на детски труд у нас е била рекордна през миналата година

Рекорд на наетите малолетни деца у нас за 2019 година - 9 400 деца, демонстрират данните на Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда ". 

Според наблюденията на Инспекцията по труда при растежа на безработицата понижават настояванията за наемане на малолетни лица. За петте месеца на 2020 година инспекцията дала 540 позволения за младежи до 18 година и 8 за ненавършили 16 година За същия интервал на м.г. разрешенията са били надлежно 1639 и 31, а през 2019 година е реализиран връх с 9400 позволения.

От Международната организация на труда считат, че коронавирусната рецесия може да подтикне милиони уязвими деца към детски труд, заради провокирания от нея стопански потрес и намаляването на средствата за прехранване на хората.

" За страдание, постоянно децата са първите, които страдат. Най-тежките форми на детски труд, като и половата употреба, която главно визира девойките, постоянно се усилват при понижаване фамилните приходи ", предизвестяват от организацията, представени от offnews.bg. 

Според статистиката на организацията преди разпространяването на COVID-19 съвсем 100 милиона деца са били избавени от детски труд. Броят им понижава от 246 млн. през 2000 година до 152 млн. през 2016 година, като съвсем половината - 73 млн. от които работят в рискова работна среда.

У нас като цяло детският труд в най-тежките му форми е отстранен, а в трудовото законодателство е регламентирана и специфична протекция във връзка с наемането на малолетни. Детският труд до 16 година е неразрешен, защото това е конституционно избраната възраст за наложително обучение в България. Разрешения за деца под 16 година се дават единствено по изключение – най-много за присъединяване на надарени деца в театрални и музикални сформира, в кинопродукции. Наемането на малолетни без позволение от Инспекцията е закононарушение. Трудовото законодателство планува облекчени условия на труд за малолетните. За тях полагането на нощен и ексклузивен труд е неразрешено.

За лицата до 18 година нощен е трудът от 22 часа до 6 часа, за ненавършилите 16 година – от 20 до 6 ч. Непълнолетните работят при понижен работен ден от 7 часа при възнаграждение не по-малко от минималната заплата и имат право на продължен отпуск от 26 дни.
Списъкът на действия, които не могат да работят е неизчерпателен, тъй като положеният труд в тях е тежък или рисков за психическото и физическото здраве на работещите. Непълнолетни главно се наемат в сферите на ресторантьорството, хотелиерството и търговията. Най-честите нарушавания са свързани с не вписването в трудовия контракт на снадки заплатен годишен отпуск. През 2019 година са открити 119 случая на наети малолетни без позволение от Инспекцията, за които се уведомява Прокуратурата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР