Реконструкция на 20 съществуващи пункта за мониторинг на подземните води

...
Реконструкция на 20 съществуващи пункта за мониторинг на подземните води
Коментари Харесай

Предстои реконструкция и оборудване на 20 пункта за мониторинг на подземните води у нас

Реконструкция на 20 съществуващи пункта за мониторинг на подземните води ще бъде осъществена в границите на план „ Подобряване мониторинга на химичното положение на подземните води “ по процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ BG16M1OP002-1.019 „ Доизграждане и съоръжение на мрежите за надзорен и действен мониторинг на химичното положение на подземните води ”, финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и с национални средства посредством Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, с бенефициент Изпълнителна организация по околна среда. По Дейност 3 „ Рехабилитация и доизграждане на мониторингови пунктове за надзорен и действен мониторинг на качеството на подземните води “ на плана, с изключение на реорганизация на 20 пункта, ще се извърши и доставка и монтаж на съоръжение за тези пунктове, което ще разреши следене на химичния състав на подземните води в дълготраен проект.

Това стана ясно на извършената онлайн осведомителна среща с специалисти за показване на резултатите по осъществените действия от плана досега. Той се осъществя в интервала 05.01.2021 година – 05.02.2023 година Размерът на финансирането на плана е на стойност 14 999 725,87 лева Проектът е създаден в сходство с плануваните в Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 ограничения за доизграждане на системите за надзорен и действен мониторинг на подземните води, както и с условията на Рамковата инструкция за водите.

Целта на плана е възстановяване мониторинга на химичното положение на подземните води в сходство с нормативните условия, включително правене на мрежи от мониторингови пунктове и стратегии за мониторинг с съответни химични индикатори във всеки един от пунктовете, посредством които ще се обезпечи представителна информация за химичното положение на подземните водни тела (ПВТ), висока меродавност при установяване на химичното положение на ПВТ, информация за обмисляне в Плановете за ръководство на 4 басейнови региони, на точните ограничения, на точното място и оценка на резултата от осъществяването им. 

Изпълнението на една от главните действия на плана - Дейност 1 включва пробонабиране от 597 пунка, ситуирани на териториите на 4-те басейнови дирекции и разбор на взетите проби по 163 химични индикатори. Пунктовете са отвън настоящите със Заповед за мониторинг стратегии, а индикаторите са избрани според от предстоящото в региона на пункта замърсяване. Показателите са разпределени в шест съществени групи, включващи: съществени физикохимични индикатори и някои метали, промишлени индикатори, пестициди и други органични замърсители, радиологични индикатори, някои фармацевтични субстанции и субстанции, забавящи горенето.

По втората съществена активност на плана Дейност 2 е оценена наличната информация от мониторинга на подземните води, включително извършения от Регионалните лаборатории на Изпълнителна агенция по околна среда мониторинг по настоящите стратегии за мониторинг за 10-годишен интервал, наличната информация от личния мониторинг, провеждан от операторите на разрешителни за водовземане, както и резултатите от взетите проби по първа активност на плана. Направен е обзор на настоящите стратегии за мониторинг във връзка с пунктове и химични индикатори и сходството им с Методика за обмисляне на мрежите и стратегиите за мониторинг на подземните води, одобрена от Министерство на околната среда и водите. Изготвено е предложение за възстановяване на мониторинга в 22 подземни водни тела, на територията на 3 от басейновите дирекции.

В рамките на първи стадий от Дейност 3 на плана е оценено техническото положение и структурите на общо 205 съществуващи пункта за мониторинг на подземните води. На базата на направените оценки и разбори по тази активност и рекомендациите по Дейност 2, е направено обосновано предложение за рехабилитация и реорганизация на 20 съществуващи пункта, за привеждането им в сходство с условията на нормативната уредба. Същите 20 пункта ще бъдат оборудвани с мултипараметричните сонди за автоматизирано следене на химичното положение на подземните водни тела, оповестиха Изпълнителна агенция по околна среда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР