Реколтата от пшеница в Добруджа може да бъде компрометирана от

...
Реколтата от пшеница в Добруджа може да бъде компрометирана от
Коментари Харесай

Реколтата от пшеница - застрашена от рязко застудяване

Реколтата от пшеница в Добруджа може да бъде компрометирана от внезапно захлаждане, само че положението и все още е положително, демонстрира репортаж на NOVA TV. 

 Притесненията на фермерите са свързани и с реализацията на продукцията им.

На фона на сухата безснежна и топла зима, първите мартенски дъждове вдъхват вяра за пшеницата в Добруджа. Запасите от влага в почвата обаче към момента са едвам на половина на миналогодишните.

" Състоянието й е бих споделил положително до доста положително, зависи от другите посеви – по кое време са засети, по кое време са поникнали. В момента пшеницата е във фенофаза изправяне на розетката ", сподели проф. Иван Киряков, селекционер от Добруджанския аграрни институт, началник на отдел " Селекция на зърнено-житни и бобови култури ".

Пшеницата навлиза в сериозна фаза на развиване и опасенията на селекционера са от измръзване, защото през последните 4 години се следи внезапна смяна в температурите даже и през април.

" Ако температурите паднат под минус 5, минус 6, в границите на 7, в до 10 часа, към този момент имаме едно затормозяване, преохлаждане на пшеницата, което значително може да се отрази и по-нататък върху продуктивността``, показа проф. Киряков.

Притесненията на производителите пък са свързани и с реализацията на продукцията, тъй като себестойността на продукцията им е висока.

" Скъпи торове, които всички сътрудници напазарувахме на високите цени, скъпи препарати за растителна отбрана, които са нараснали от 15 до 30%. Много скъпи семена, с 30% по-висока цена ", показва Мария Дикова, зърнопроизводител.

Пазарната цена на пшеницата сега е 43 ст./кг, а себестойността на продукцията на Мария - 57 ст. Затова и стоката от миналогодишната годишна продукция залежава, а тя е принудена да построява нови хранилища. Пренасищането на пазара идва главно от украинския импорт евтино.

" Подкрепа няма от страната и това е несериозно: ще се отвори спешния запас, който е 16 млн. евро на 38 млн. дка земя, какъв брой ще получим – по 1 лев на декар?! ", пита Дикова.

Основната грижа на стопаните в този момент е да освободят пространства за пшеницата до новата беритба.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР