Реколтата от пшеница в България се увеличава с над 50%

...
Коментари Харесай

Зърнената реколта в България е на петгодишен връх, а цените растат

Реколтата от пшеница в България се усилва с над 50% през тази година по отношение на 2020-а, преминавайки границата от 7.1 млн. тона продукция. Това е най-хубавото равнище за последните пет години.

Скокът в производството се случва и в подтекста на повишаване на цените на интернационалните пазари, което води и до растеж в България: при главните експортни култури той е сред 24 и над 42% на годишна база.
Връх след компликации
Заради сушата през предходната година, която обхвана изключително мощно " житницата на България " - Добруджа, зърнопроизводството регистрира сериозен спад при четирите съществени култури, формиращи значителния дял от земеделския експорт - пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Спадът беше към 20% за всяка от тях. Но през тази година резултатите са на другия полюс, сочат формалните данни досега. В петък, по време на консултативният съвет по зърното, стана ясно, че добитата в България пшеница е с 52% повече от миналата година и доближава 7.16 млн. тона. Нещо повече - това количество бе несъмнено и като най-високото от 2017 година насам. По-добри резултати са регистрирани и при другите напълно прибирани култури все още: създаденият ечемик е близо 699 хиляди тона, което е нарастване с над 27% на годишна база, а рапицата е над 376 хиляди тона, или с 36% повече. Основен принос за по-добрите резултати в този момент има по-високият междинен рандеман по отношение на предходната година.

Такъв все още се регистрира и при прибирането на реколтата от царевица и слънчоглед. Спрямо предходната година при слънчогледа нарастването в добива е над 17% до 236 кг от дка, а при царевицата - 16% до 551 кг от дка, сочат последните данни на земеделското министерство. Числата обаче не са напълно показателни на този стадий - прибирането на реколтата закъснява фрапантно през тази година. При слънчогледа са прибрани по-малко от половината площи, а при царевицата са под 1/5. Според информацията на агроминистерството след консултативния съвет по зърно в петък в избрани райони са регистрирани проблеми при двете култури поради засушаване.
Цените порастват съществено по отношение на миналата година
По-добрата годишна продукция през тази година се случва и на фона на растящите цени на интернационалните пазари, което до известна степен е подбудено от по-ниската годишна продукция в един от топ производителите в света - Русия. Очакванията са дефинитивно реколтата да бъде сред 75 и 75.5 млн. тона при съвсем 85 млн. тона за предходната година. По информация на " Ройтерс " цените на съветската пшеница порастват 10-а поредна седмица до сред 301 и 304 $ за звук, а в целия Черноморски басейн те са на седемгодишния си връх.

Повишение има и в България. Според действен разбор на земеделското министерство към 15 септември звук хлебна пшеница в страната се търгува приблизително за 424 лева, което е растеж с над 32% по отношение на миналата година. При рапицата цената доближава 980 лева за звук, или с над 36% по отношение на 2020 година, а при слънчогледа - 942 лева, като нарастването е повече от 35% на годишна база. Данните все още сочат, че най-голямото нарастване в цените към този момент е при царевицата. Тя е по-скъпа с над 42% по отношение на миналата година до 411 лева за звук приблизително. 2021 година е белязана и от по-високи разноски за произвеждане, главно поради сериозното повишаване на природния газ, който повлече нагоре и цените на торовете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР