Реколтата от кайсии, ранни праскови и череши е изцяло провалена

...
Реколтата от кайсии, ранни праскови и череши е изцяло провалена
Коментари Харесай

Без български кайсии на пазара тази година

Реколтата от кайсии, ранни праскови и череши е напълно провалена поради студа в края на март, заяви ръководителят на Управителния съвет на Съюза на дунавските овощари Николай Колев, съобщи Telegraph.bg.

В нощта на 29 против 30 март температурите в района на Русе и Силистра паднаха до минус 6 – минус 7 градуса, което нанесе съществени провали освен на костилковите, а и на семковите овощни типове.

Унищожена

„ Българска кайсия на пазара тази година няма да има. В целия район кайсията е на 100 % унищожена, на доста малко места по най-високото са останали единични бройки на дърво. Ранните сортове череши също са напълно унищожени, за късните към момента не може да се установи, само че прогнозите не са положителни. Прасковата е измръзнала, единствено на места е оживяла “, добави Колев.

Той изясни, че когато са паднали температурите в края на март, всички кайсии – и от ранните, и от късните сортове, към този момент са били прецъфтели и се намирали във фаза „ ядка “. В тази фаза даже температура от минус 2 градуса била съдбовна за реколтата.

За семковите типове, като ябълка и круша, още е рано да се каже какви са провалите. Стопаните обаче са установили, че в градини, ситуирани на ниски места, реколтата е напълно провалена.

„ Така е освен в нашия район. Колеги от Сливен и Карнобат оповестяват, че и при тях черешите и прасковите са напълно унищожени. Оцелели са отчасти ябълките и крушите, защото по-късно цъфтящите устоят на по-ниска температура. Мога да кажа, че като цяло на пазара тази година няма да има български плодове “, безапелационен е ръководителят.

Според него при тази обстановка множеството от стопаните, отглеждащи овощни култури, освен ще бъдат на загуба, а ще са изправени пред банкрут. До настъпването на студовете те към този момент били създали 80 % от разноските по развъждането на овошките, а годишна продукция няма да приберат.

Украйна

„ Най-скъпите интервенции – главно наторяване, резитба, към този момент са направени. Оттук насетне като разход им оставаха няколко пръскания и прибиране на реколтата, каквато няма да има. Колегите дължат пари на компании, от които купуват торовете и препаратите за растителна отбрана. Всичко е на отсрочено заплащане, а като не приберат годишна продукция, няма да има по какъв начин да платят “, изясни Колев.

Той уточни, че Съюзът на дунавските овощари е подкрепил митингите на зърнопроизводителите против вноса на зърно от Украйна. От същата тази инструкция били наранени и стопаните, отглеждащи овощни култури.

„ Внасят се плодове и зеленчуци от Украйна с ниска себестойност, тъй като не са отглеждани по европейските условия. Влизат с ниска цена и по никакъв метод българският производител не може да осъществя своята продукция. Същото е както при зърното, единствено че при нас един плод би трябвало да го продадеш на втория-третия ден след откъсването, по-късно става брак. Зърното може да стои на склад няколко месеца до година, тъй че от тази позиция ние сме по-ощетени “, изясни ръководителят на Съюза на дунавските овощари.

Цели полета без годишна продукция

Има цели полета в Североизточна България, които тази година ще останат без годишна продукция. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев. Причина за това е извънредно студеното време за сезона през миналата седмица. Температурите в миналите седем дни бяха с сред 4 и 6 градуса по-ниски, в сравнение с са междинните за този месец, посочи климатологът. Той добави, че има и доста замръзнали овощни култури, измежду които кайсии и праскови.

Заради влажното време и дъждовете е възпрепятствано пръскането на културите, които обичайно се осъществят по това време на пролетта. След другата седмица ще стартира и засаждането на ранните култури.

Добрата вест е, че има съществено усъвършенстване на почвената влага, що се отнася до първите 25 см почвен пласт. Падналите дъждове, както и предстоящите през актуалната седмица превалявания ще попълнят почвените ресурси, добави климатологът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР