Реколта, която не е фантастична и разходи, скочили с 20-30%

...
Реколта, която не е фантастична и разходи, скочили с 20-30%
Коментари Харесай

Зърнената реколта е слаба, имаме нужда от 1 млн. тона слънчоглед

Реколта, която " не е фантастична " и разноски, скочили с 20-30% на декар - с това се сблъскват зърнопроизводителите у нас през тази година по думите на изпълнителния шеф на торовия цех " Агрополихим " Филип Ромбаут и на Ивайло Ненков от борда на " БГ Агро " - един от огромните български експортьори.

Пред БНР те показаха, че има доста фактори, които държат интернационалните борсови цени на ниски равнища и това не е добре за производителите.
 Перспективите за новата зърнена годишна продукция в Европейски Съюз се утежняват
Перспективите за новата зърнена годишна продукция в Европейски Съюз се утежняват

Неблагоприятни агрометеорологични условия в Испания, Франция и Северна Европа

Детайли : " Добивите тази година съответно за пшеницата са много неприятни, изключително в източния район - Добруджа ", разяснява Ненков, като изясни, че причина за това е сушата. Ромбаут добави, че и в Западна България има проблеми - в тази част на страната пък преваляванията не стопират.

" Същата картина стартира да се вижда и при царевицата и слънчогледа, които следва да се жънат - суша в Добруджа и продължава да вали в Западна България ", добави Ненков.

Заради ценовата неустойчивост през последната година към този момент пазарите реагират единствено на огромни прекъсвания на потоците за експорт и по тази причина по думите му дори след последните съветски офанзиви против украинската зърнена инфраструктура цените не просто не се повишават, а дори спадат " и това не е добре за българския производител ".
 Щети за 1,5 милиарда евро върху реколтата: Това са оценките след проливните дъжове в Италия
Щети за 1,5 милиарда евро върху реколтата: Това са оценките след проливните дъжове в Италия

Правителството задели 30 милиона евро за справяне с непосредственото влияние на изключителната обстановка

Допълнителен напън идва и от обстоятелството, че към този момент зърното се купува за по-малко от три месеца напред, което основава повече опасности от свръхпредлагане, в сравнение с при досегашното държание на купувачите, което обичайно е било да се вършат покупко-продажби за половин година напред.

Още нещо : Ромбаут разяснява, че евентуално огромна част от фермерите тази година ще са " на минус " поради скъпите първични материали - торове, горива и семена.

Освен това, обаче, по думите му " ние би трябвало да създадем радикална смяна в връзките " сред притежатели и обработващи земята.
 Тежки времена за фермерите: Цената на зърното в Европейски Съюз падна под себестойността
Тежки времена за фермерите: Цената на зърното в Европейски Съюз падна под себестойността

Причина за ценовия срив е вносът от Украйна на фона и насъбраните ресурси

" Фермерът би трябвало да е предпазен доста повече - безусловно неприемливо е с тарикатска работа и игра на думи да се споделя: " Това не е лихва за 5 година, това е наем за 1 година ", акцентира той и съобщи, че в Европейски Съюз практиката е да има най-малък период за предоставяне чартърен на земята. Без него няма по какъв начин да се развива и регенеративно земеделие - то изисква дълъг ангажимент, а той е неосъществим без изясненост ще можеш ли да работиш и на каква цена ".

Според Ромбаут след мощната годишна продукция преди 2 години рентата се е вдигнала повече от двойно " и незабавно всички пари, които фермерите правеха, влязоха в джоба на притежателите на земя ".

А украинското зърно : Ивайло Ненков беше безапелационен, че България остава чист експортьор на пшеница (около 5 млн. тона) и царевица (1,5 млн. тона), само че при слънчогледа обстановката е по-различна поради огромните вложения в индустриални и преработвателни мощности през последните години: " Имаме потребност от 1 млн. тона - даже повече може да се поеме от тези структури в България ".

" Проблемът не е в количеството, казусът е, че не е равностойна конкуренция на българската стока. Стандартите в Украйна са по-различни и по тази причина по принцип е имало мита в предишното, които да могат да балансират това. Сега те могат да оферират много ниски цени на пазара ", разяснява още той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР