Рекламен плакат за втория сезон на телевизионния сериал Локи“ на

...
Рекламен плакат за втория сезон на телевизионния сериал Локи“ на
Коментари Харесай

В плакат за втория сезон на „Локи“ са открити следи от изкуствен интелект – което разтревожи дизайнерите и разкри проблем пред Shutterstock

Рекламен афиш за втория сезон на телевизионния сериал „ Локи “ на Disney Plus провокира съмнения измежду професионалните дизайнери, че е основан благодарение на генеративен ИИ. Творческата общественост е обезпокоена, че генераторите на изображения с ИИ се образоват без единодушието на основателите и могат да бъдат употребявани, с цел да заменят хората художници. Дисни и преди е била упреквана, че е употребила ИИ в поредицата „ Тайното настъпление “, макар че студиото твърди, че това не понижава ролята на същинските дизайнери.

В X се появиха известия, в които се твърди, че фонът на плаката на поредицата е взет от стоково изображение в Shutterstock, озаглавено „ Surreal Infinity, Time Spiral, Space Antiques “. Илюстраторката Катриа Раден счита, че изображението на спираловидния часовник на назад във времето има „ ясни признаци на ИИ, като неща, които инцидентно се трансформират в безсмислени драсканици “, сходно на артефактите, присъщи на изображенията на ИИ. Експертите допускат, че дребните герои, заобикалящи Локи, също са генерирани от ИИ.

Генерираните от изкуствен интелект стокови изображения се трансформират в действителен проблем за доста създатели. Както отбелязва Раден: „ Лицензирането на фотоси и илюстрации в уеб сайтове за стокови материали е метод за изкарване на прехраната на доста работливи създатели. Не мисля, че заместването им с изображения, основани благодарение на техники, учредени на всеобща употреба и кражба на заплати, е по-етично от заместването на личните чиновници на Disney. “

Оригиналното изображение, употребявано в плаката, е оповестено в Shutterstock по-рано тази година, което изключва опцията то да е основано преди взрива на изкуствения разсъдък. Освен това файлът не съдържа вградени метаданни за процеса на основаване или създателя. Няколко стратегии за инспекция на изображенията също са го отбелязали като основано от ИИ. Самият Shutterstock не е обозначил изображението като основано от изкуствен интелект, само че го популяризира като „ най-хубав избор “ с огромно търсене.

Изображението демонстрира образни неточности като размазани букви и „ безсмислени драсканици “, което допуска, че фонът е основан благодарение на ИИ.

Много други изображения, качени в Shutterstock от същия създател, също наподобяват генерирани от изкуствен интелект, макар че не са обозначени като такива.

Shutterstock лицензира единствено тези изображения с изкуствен интелект, които са основани благодарение на личния инструмент за генериране на изкуствен интелект на платформата, като получава интелектуални права върху цялото предоставено наличие. Shutterstock подсигурява, че генерираните от ИИ стокови изображения са категорично и ясно обозначени в платформата и са безвредни за комерсиална приложимост, защото са подготвени в личната библиотека на Shutterstock. Тъй като въпросното изображение не е било обозначено като основано от изкуствен интелект, Shutterstock явно е сметнала, че то е дело на жив художник. Самата компания към момента не е коментирала обстановката.

Други компании, като Adobe и Getty Image, също към този момент интензивно се пробват да комерсиализират наличие, генерирано от ИИ, само че не е ясно до каква степен добре тези платформи модерират материали, които не се придържат към техните правила за основателите.

Disney не отговори на репортерски въпрос дали ИИ е употребен в рекламния афиш за телевизионния сериал „ Локи “ и не даде данни за лицензирането на изображението. Вероятно, защото не е било обозначено от Shutterstock като основано от AI, Disney може да не е била наясно с произхода му. Въпреки това за множеството експерти е елементарно да виждат артефактите, присъщи на изображенията, генерирани от ИИ, и е малко евентуално потреблението на такова наличие да е положително решение за дизайнерския развой на Disney.

През последната година креативната промишленост се насити с принадлежности, основани на ИИ, като Adobe Firefly и Canva Magic Studio. Те са предопределени да улеснят работата на неопитните дизайнери и нормално се употребяват за бързо и на ниска цена основаване на наличие в огромен мащаб. Медийните компании все по-често употребяват изображения, генерирани от ИИ, заради тяхната досегаемост и експедитивност на основаване. Лесно е да се разбере за какво креативните експерти са загрижени за бъдещето на своята промишленост.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР