Реките в България ще бъдат изследвани за съдържанието на антибиотици.

...
Реките в България ще бъдат изследвани за съдържанието на антибиотици.
Коментари Харесай

Реките в България ще бъдат изследвани за антибиотици

Реките в България ще бъдат изследвани за наличието на антибиотици. Това е една от ограниченията, заложени в подготвяната национална стратегия за рационална приложимост на антибиотиците и контрол на антибиотичната устойчивост., която ще бъде дефинитивно подготвена в края на годината и следва да бъде призната. Това заяви основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев в четвъртък. Програмата планува разнообразни ограничения както в хуманната, по този начин и във ветеринарната медицина за по-рационална антибиотична приложимост и понижаване на рисковете, свързани с световната опасност от антибиотична устойчивост. Сред плануваните ограничения са проучването на реките за наличие на антибиотици, образование на лекари за рационално определяне на антибиотици, както и оферти за законодателни промени в тази посока.

“Продължавам да съм оптимист, че до края на годината ще приемем нашия народен проект. Имаше много получени оферти и бележки по време на публичното разискване. В рамките на идващия месец се надявам да го приключим. Кога ще бъде оповестен и признат обаче не зависи единствено от нас “, разяснява Кунчев.

Той уточни, че проблемите у нас са не толкоз в лечебните заведения, колкото в извънболничната помощ, където предписването е по-безконтролно и пациентите стартират и стопират лекуването си по лична преценка.

“При нас казусът е, че се редуцира курсът и когато се почувстваме по-добре стопираме антибиотика, което е най-грешното, което можем да създадем. Първо, тъй като не сме унищожили бактериите и сме обезпечили опция да продължат да построяват устойчивост. Второ, тъй като тези остатъчни количества или ги даваме на различен да ги пие, което е също толкоз зле, или ги изхвърляме в околната среда, което е още по-зле “, разяснява Кунчев.

Затова една от ограниченията, които са заложени в националната стратегия е проучването на реките в България за съществуване на антибиотици. Кунчев разяснява, че и в този момент “излизат странни резултати “ и при обособени проучвания се откриват антибиотици в много съществени концентрации. Антибиотиците попадат в реките главно при изхвърлянето на боклуци от семействата и от производствата, а това е един от факторите за задълбочаването на антибиотичната устойчивост.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР