Река Темза е сред най-силно замърсените в света реки с

...
Река Темза е сред най-силно замърсените в света реки с
Коментари Харесай

Темза е силно замърсена с пластмаси

Река Темза е измежду най-силно нечистите в света реки с микропластмаси, заяви Би Би Си.

Учени пресмятат, че всяка секунда в реката се вливат над 94 000 частици микропластмаси. Това количество надвишава микропластмасите в други европейски реки като Дунав и Рейн.

Малки частици пластмаса са открити в телата на раци, живеещи в Темза. Влажни кърпи, изхвърляни в тоалетните чинии, се натрупат по крайбрежията ѝ.

Учени от колежа " Роял Холоуей ", университет на Лондон, приканват за по-стриктни правила за обозначаване и изхвърляне на пластмасови боклуци. Те предизвестяват, че казусът със замърсяването се утежнява по време на пандемията от новия ковид, тъй като безсистемно се изхвърлят употребявани латексови ръкавици и защитни маски.

" Изследванията сочат какъв брой доста разнообразни типове пластмаса - от микропластмаси във водата до по-големи боклуци, които безусловно задръстват крайбрежието, могат да застрашат необятен набор от организми, обитаващи река Темза ", сподели проф. Дейв Морит от " Роял Холоуей ".

" Нарасналото ползване на пластмаси за еднократна приложимост и несъответствуващото им изхвърляне, в това число на маски, ръкавици и почистващи артикули по време на рецесията с Covid-19, могат да задълбочат казуса ", прибавя той.

" Проучването ни сподели, че са нужни по-стриктни правила за означаване и изхвърляне на тези артикули. Има голямо поле за следващи проучвания за въздействието на микропластмасите и микрофибрите в организмите, обитаващи Темза ", сподели ръководителят на проучването Катрин Маккой.

В същото време учените означават, че в Темза има по-малко тежки метали, в сравнение с е имало преди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР