Река Искрецка, един от най-големите притоци на Искър в Софийско,

...
Река Искрецка, един от най-големите притоци на Искър в Софийско,
Коментари Харесай

Срутване на пещера или човешка дейност: Защо река Искрецка пресъхна?

Река Искрецка, един от най-големите притоци на Искър в Софийско, пресъхна без забележима причина. Зам.-кметът Валентин Михайлов вкара незабавно бедствено състояние.
Коритото на реката е празно и изсъхнало от 15 август
Пресъхнаха и двата най огромни извора от цялата карстова изворна верига, които осигуряваха питейна вода за Искрец, Своге и още две три села от общината. Река Искрецка е една от реките с непрекъснат целогодишен висок дебит с карстови извори.

Изключително чистите и студени води захранваха и доста рибарници с дъгова пъстърва. Липсата на вода ще докара локалния рибарник в село Искрец до банкрут. Между 800 000 и 1 милион лв. е загубата на притежателя за ден.

Вода няма и за шоколадовия цех на Mondelez, който е точно на р. Искрецка.
99 хиляди литра питейна вода
в разнообразни разфасовки е обезпечена за популацията на община Своге, съобщи комисар Николай Николов. “На 15 места в града се раздава питейна вода и вода за битови потребности. Цистерните са разнообразни, поради санитарните условия да не се позволява несертифицирана вода до хората ”, сподели Николов.

Държавата занапред ще възвръща водохващането към село Искрец. Хидрогеолози, които познават планината ще предложат решения за възобновяване на водата.
Какви са аргументите за пресъхването?
Теориите са няколко – сриване на пещера или човешка активност.

Зам.-кметът на Своге инж. Валентин Михайлов сподели, че през 70-те години на предишния век още веднъж е имало сходен случай, при който водата е изчезнала за 72 часа. Това обаче се случило заради разбъркването на земни пластове. 

Пещерната система, където се доставя водата на Своге е към 200 километра. “Там вътре не се знае какво се случва. Надявам се да е някое сриване на стена, краткотрайно задръстване на тези извори и в идващите дни водата да се върне ”, съобщи инж. Михайлов.

По-рано Туристическо сдружение Панория и Риболовен клуб “Балканка ” разгласиха пост във Фейсбук, с който акцентираха друга възмножна причина за пресъхването на реката.


“Нека проследим пътя водата. Горе високо в Понор планина има система от водохващания. От тях потегля и Студена река, която тече на юг по повърхността на земята. След по-малко от 4 километра водата на реката потъва безусловно в дън земя. През система от пещери и галерии тя излиза още веднъж на повърхността при Душника западно от село Искрец. Там водата се слива с реката на село Брезе и се дава началото на река Искрецка, която при Своге се влива в Искър. ”



В обявата декларират, че река Студена я няма, тъй като от водохващанията и в начaлото водата се отклонява по деривационен канал към изравнителя на прохода Петрохан, с цел да се употребява за ВЕЦ-ове.
През 2019г.
Перник остана без вода. Причината – Министерство на околната среда и водите не е следило и ограничавало потреблението на вода от язовир „ Студена “, който обезпечава питейно-битовото водоснабдяване на десетки хиляди семейства.

От документи тогава стана ясно, че Министерство на околната среда и водите е утвърдило почти едно и също количество вода, което да се употребява, когато язовир „ Студена “ е бил цялостен 83,7% през юли 2018 година и когато степента му на запълване е била едвам 24,6% през октомври 2019 година Т. е. без значение какъв брой вода e имало, потреблението и за промишлеността е продължавало с цялостна мощ.

В графиците не беше посочено какви количества вода са желали предприятията и не стана ясно дали поръчките им са задоволени в цялостен размер. От документите се разбра обаче, че количествата вода за промишлено водоснабдяване на предприятието „ Стомана Индъстри “ и на „ Топлофикация Перник “ са останали непрекъснати по отношение на предходните месеци и не са понижени, когато е станало ясно, че равнището на язовира е ниско.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР