Режисьорът Светослав Донев: Любовта, а не сатирата побеждава в Дон

...
Режисьорът Светослав Донев: Любовта, а не сатирата побеждава в Дон
Коментари Харесай

Режисьорът Светослав Донев: Любовта, а не сатирата побеждава в „Дон Паскуале”

Режисьорът Светослав Донев: Любовта, а не сатирата побеждава в „ Дон Паскуале ”
2019 година стартира с премиерата на комичната опера „ Дон Паскуале ” на композитора Гаетано Доницети, с която се отбелязва и 85-ят рожден ден на режисьора й проф. Светозар Донев.

Това разгласи на представянето на творбата шефът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Премиерните спектакли са на 12 януари от 19 ч. и на 13 януари от 16 ч.

„ Разбрахме се с режисьора да пуснем екип от напълно млади актьори. Също по този начин даваме опция на един млад диригент Жорж Димитров, който направи премиерата на "Янините девет братя" в "Болшой театър". С това той доста израсна и към този момент получава своите нови независими задания. Един дебют, след „ Мамма миа ” и на Нела Стоянова в ролята на сценограф ”, обясни акад. Карталов.

Режисьорът Светозар Донев съобщи, че преди много години е поставял операта в Билбао и Памплона като тогава е подчертал върху сатирата. Сега обаче тя приключва с хепи енд, в който спечелва любовта, а младите получават прошката на богаташа дон Паскуале.

„ Тогава моята съществена концепция за постановката беше да осмея Дон Паскуале. Този възрастен, консервативен паралия, който счита, че може да се ожени за едно младо момиче просто от нарцисизъм и да скапе любовта на двама младежи. Всичките ми старания бяха ориентирани в тази ирония на Дон Паскуале. Сега след толкоз години трансформирах възгледа си за операта и считам, че любовта би трябвало да победи ”, сподели проф. Донев и добави, че в този момент повече има вяра в любовта в сравнение с когато е бил млад и акцентира, че Доницети е написал самичък либретото на операта, а музиката основава единствено за 8 дни.

За да усети публиката възприятията и страстите, вълнуващи остарелия ерген Дон Паскуале, който търси щастието си в брака с по-млада от него жена, ще помогне специфичното присъединяване на артистите от Корея - Джеонгхйеок (Карло) Сео и Сеонкйонг (Ева) Джонг - възпитаници от майсторския клас на примата Райна Кабаиванска.

„ Заедно с художничката Нела Стоянова взехме решение да създадем едно гигантско сърце на сцената. Върху него се играе. Всички мизансцени имат алегоричен темперамент. Моята идея е за любовта и за битката за любовта. Във всяка картина това сърце се трансформира. То един път се отваря повече когато Норина мечтае, четейки един разказ за бъдещата си обич. Сърцето напълно се отваря когато Дон Паскуале пък желае да се ожени за Норина и то напълно пък става на части когато се ожени и тя му удря един пестник. Тези части от сърцето в другите картини отново се събират, с цел да завършат победоносно като началото, сърцето отново е цяло, младите се събират ”, изясни проф. Донев.

Акад. Карталов изясни, че с тази опера ще бъде маркирана и 10-та година на фестивала „ Опера в парка ” по тази причина представленията в зала до лятото са лимитирани. Тя ще бъде сложена и на фестивала „ Опера на върховете – Белоградчишки скали ”.

Директорът разгласи още, че през идващия месец ще се състои премиерата на операта „ Трубадур ” на Джузепе Верди, през март за първи път на сцена феновете ще могат да видят балета „ Легенда за езерото ”, с който ще бъде маркирана 120 годишнината от рождението на композитора Панчо Владигеров, а през април е премиерата на операта „ Дон Жуан ” на Волфганг Амадеус Моцарт./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР