Режисьорът Лилия Абаджиева в интервю за предаването България, Европа и

...
Режисьорът Лилия Абаджиева в интервю за предаването България, Европа и
Коментари Харесай

Режисьорът Лилия Абаджиева: По-скандално от всичко друго е, че артисти застават срещу артисти в името на администратор

Режисьорът Лилия Абаджиева в изявление за предаването " България, Европа и Светът на фокус " на Радио " Фокус "

Как сте, г-жо Абаджиева, и къде ви намираме? 

Благодаря ви, добре съм. Аз съм на занятия със студентите си, образовам, аз съм живописен началник на клас по актьорско майсторство, само че в този момент, сега, сме в пауза поради нашето изявление.  

Поканих ви, с цел да си поговорим с вас за " Движението за просвета ". Какво наложи неговото основаване, г-жо Абаджиева? 

Много са аргументите и процесите, които постановиха по този начин да се каже основаването на нашето придвижване. Ние по този начин или другояче ще поставим всички старания да се създаде Стратегия за развиване и резистентност на българската просвета, да се подпише Пакта за просвета. Ние сме единствената страна, която е член на Европейския съюз и не е подписала този Пакт. И в действителност също по този начин бихме желали да се конституират нови правила и да се сътвори един нов Закон за развиване на театъра.  

Какво би трябвало да включва този закон, за какви промени настоявате? Кои неща са основни, само че през днешния ден не им се обръща внимание? Какво би трябвало да включва той? 



Вижте в този момент, неналичието на съответно законодателство отваря благоприятни условия за спешни обстановки, каквито следим сега даже в една национална институция, каквато е Народният спектакъл, само че по този начин или другояче, по принцип Закон за театралните изкуства се постанова. Ние желаеме да предизвикваме законодателни промени и по този начин ще настояваме нашия глас да бъде чут от президента, министър-председателя, министъра на културата. Бихме желали в действителност да има едни нормативни актове, регулаторни правила. Това е един консолидиран бюджет, може би най-високото перо изобщо в българската просвета се поставя на театралните изкуства. Като споделям консолидиран бюджет – от 200 милиона, това са държавните културни институти дружно с общинските културни институти.

Не е въпросът само в това по какъв начин се разходват средствата, а в действителност по какъв метод се регламентира ръководството и структурата на тези институти, с цел да следим естетически и морални аномалии от сходно естество, което по някакъв метод тези кавги, нападки резонираха в обществото и се занимава обществото повече от четири месеца с това. Искаме да се сътвори естествена атмосфера за креативна работа и е извънредно време страната да обърне внимание, да има грижи за културата. Ние сме с най-ниския % от бюджета за просвета – ние сме с 0 цяло и. Германия има 6%, една Македония има 4% от бюджета си.  

А ние имаме 0 цяло и какъв брой %? 

0,6%. 

0,6%, а Германия – 6%. Да. Какви проблеми изскочиха на напред във времето със абсурда в Народния спектакъл и уволнението на господин Морфов? 

Излязоха в действителност едни процеси, които водят до един раздор, до един разпад и по някакъв метод да забравим какво е същинското предопределение на изкуството. Забравихме, че да бъдеш актьор е това да си част от нещо огромно, че по някакъв метод ти си виновен за това да развиваш хуманизма, хуманизирайки себе си. И някак си забравихме, че изобщо театърът е учебен институт по някакъв метод и всичките тези обичаи, в които изобщо са възпитавани генерации актьори, които са се градили в историята на българския спектакъл, те бяха зачекнати. 

Г-жо Абаджиева, вие дадохте една конференция скоро. Там посочихте недомислията в конкурсните процедури при избора на шефове на културни институти, неналичието също по този начин на надзор над тях и използването на каквито и да било критерии за естетическо качество на продукцията им. Как наподобява работата на шефа на Народния спектакъл през днешния ден и каква би трябвало да бъде съгласно вас функционалността му и опцията да позволява спорове? 

Вижте, първо, в никакъв случай не си припомням по някакъв метод фигурата на който и да е шеф на културен институт да е била уговаряна толкоз. Затова не бих влизала толкоз в елементи. Бих желала единствено да кажа и това съгласно мен е скандално, че ние приказваме за един началник в действителност, който би трябвало да е незабележим, т.е. административната рамка на който и да е спектакъл или който и да е културен институт. Той би трябвало да поддържа креативната активност, а не да продуцира, репродуцира или затвърждава или провокира кавги. Сега " Движение за просвета " ще внесе настояванията си в съответните институции след протестно шествие, което ще се организира на следващия ден, на 16 март от 14.00 часа – това желая да кажа. Проф. Каприев е получил позволение от Столична община за това шествие, което стартира от Министерство на културата, минава през Президентството и завършва пред Министерски съвет.

Ние ще внесем следния текст до съответните институции: " Движение за просвета до Г-н Президента на Република България, до Г-н Министър-председателя на Република България, господин Министъра на културата. Уважаеми господа, ръководещи републиката. Движение за просвета се образува по силата на един мотив и една причина. Поводът е разрушителната рецесия в Народния спектакъл – една държавна институция, чието положение е знак за здравето на българския спектакъл, българската просвета и българското общество. Свеждането на креативния климат в Народния спектакъл до и под точката на замръзването изисква с наложителност незабавното подаване и приемане на оставката на господин Васил Василев, настоящия шеф на театъра. Упорстването му да се удържа на този пост ще отвори труднопоправими рани в българската просвета. Ние изрично отхвърляме опитите тази рецесия да бъде сведена до персонални спорове и ситуативни проблеми.

Действията на " служителя Морфов “, както е избран в заповедта, " избиха тапата на бутилката “, от която изтича нечистота, натрупвана с десетилетия. Това е повода и за нашето консолидиране. Драматично явна става неналичието на нормативна база, съответна по отношение на креативните институции. Днес те са приравнени с индустриалните предприятия, чиновническите отделения и така нататък Без да подценяваме безстопанствен труд, твърдим, че творчеството в областта на изкуствата има прекомерно друг профил.

Недоразуменията и недомислията стартират с регламентирането на конкурсните процедури и съставите на комисиите, методът на провеждането на състезанията, неналичието на какъвто и да било, с изключение на финансов, надзор над шефовете, отсъствието на всевъзможни критерии за качество, невъзможността по законов път да бъде прекъсната една активност, злодейна по отношение на българската просвета, без значение дали нейният претекст е политически, професионален или следва от откровена непросветеност.

Уважаеми господа ръководещи Републиката, ние се разгласяваме за основаване на съответстваща на труда в изкуствата нормативна база. Изискваме незабавното разработване и приемане на съответен Закон за театралните изкуства в България, в който да бъдат премислени всички структури на ръководството и действието на институциите.

Декларираме, че никой от основателите на Движение за просвета няма предпочитание да заема какъвто и да бил управителен пост – управителен, министерски. Заедно с това не молим, а настояваме да бъдем привлечени при основаването на нормативната база по силата на нашите пълномощия и експертните умения на работещите с нас профилирани в трудовото и административното дело адвокати, финансисти, експерти. Ще вършим всичко допустимо гласът ни да бъде чуван! “ 

Прочувствено е това писмо, в действителност. Благодаря ви, че го изчетохте в нашия ефир. Разбрах, че настоявате за оставката на господин Василев, несъмнено, не ви харесва креативния климат, в който работите, и съществуването на липса на повсеместен коректив, нали по този начин? 

Да, и по-скандално от всичко друго е, че живеем в една обстановка, в която актьори застават против актьори в името на админ. Това е без коментар. 

Г-ж Абаджиева, какво е за вас Народният спектакъл? 

Какво е за мен Народният спектакъл? 

Да. 

Народният спектакъл към този момент не е това, което беше за мен в моето детство, когато татко ми ме водеше за ръка там, не е и това, което беше, когато ние бяхме студенти и прекарахме по-голямата част от образованието си там, когато нашите учители, моят живописен началник и моят помощник бяха част от режисьорската гилдия. Тогава петима от най-изявените, огромни имена съставляваха режисьорската гилдия. Това нещо е тотално погубено. Стигна се до там един български режисьор да бъде именуван " чиновник “, да бъде унижаван обществено и това, че се унищожи по този начин да се каже ядрото на режисьорската гилдия като конструкция и функционалност, като част от структурата и неотменна част от функционалността на театъра, е нещо пагубно, което би трябвало да се възвърне освен в Народния спектакъл, само че и във всеки български спектакъл.

Нашата система е заимствана от немската система, системата на репертоарен спектакъл, и от съветската. И на всички места в този свят има живописен началник, има шеф, има режисьорска гилдия. Не може еднолично господин който и да е да пристигна и да унищожи всичките обичаи, които са градени генерации наред. Аз съм поставяла в този спектакъл два пъти Шекспир. Между другото, бяхме на най-големите театрални конгреси, даже може би най-високия Шекспиров фестивал в Гданск, получили сме награди на доста театрални конгреси. Там съм почнала още като млад режисьор, с някои от актьорите, които в този момент са водещи, тогава даже някои от тях бяха студенти. Поставяла съм, работила съм, даже съм била част от екипа на Народния спектакъл. Но в действителност тук няма значение, аз какво да кажа, няма значение дали ние сме част от екипа на Народния спектакъл, или не сме… 

Така е, по тази причина ви попитах, да. 

Ние приказваме за нещо доста по-голямо и това е Закон за театралните изкуства, който да регламентира освен устройството, структурата и гарантирането на креативния развой и предотвратяването на сходни аномалии, само че и да построи един небосвод пред театралните изкуства като особено направена Стратегия за резистентност и развиване на самите театрални изкуства.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР