Режисьорът Карлос Саура, който след десетилетия на фашистка диктатура на

...
Режисьорът Карлос Саура, който след десетилетия на фашистка диктатура на
Коментари Харесай

Отиде си режисьорът Карлос Саура - Култура

Режисьорът Карлос Саура, който след десетилетия на фашистка тирания на военачалник Франко възроди испанското художествено кино и докара до международния му напредък със буйните си хореографски драми за фламенко, умря на 91 година, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Испанската академия за кинематографични изкуства и науки заяви, че Саура - „ една от главните фигури в историята на испанското кино “, е умрял вкъщи си, заобиколен от околните си. Той трябваше да получи почетната премия „ Гоя “ на академията по време на гала по връчването на годишните награди тази събота.

Макар критиците да го съпоставят с шведския му сътрудник Ингмар Бергман поради сходната им обсесия към сънищата, символизма и гибелта, Саура борави с изконно испански тематики с чести препратки към Гражданската война от 1936-39 година и последвалото ръководство на ген. Франсиско Франко, завършило през 1975 година

Филмите му се радват на огромна известност вкъщи, само че точно „ Кармен “ от 1983 година - драма в драмата, включваща танцова натрупа и свободно основана на операта на Жорж Бизе, му носи международен триумф. „ Кармен “ печели награди на няколко кино фестивала, в това число в Кан и продължава съдействието на Саура с хореографа Антонио Гадес, почнало през 1980 година с танцовата версия на пиесата на Федерико Гарсия Лорка „ Кървава женитба “.

Този филм дружно с „ Кармен “ и „ Любовна магия “ от 1986 година съставляват фамозната фламенко трилогия на Саура. Филмите от нея са снимани по-скоро като театрални постановки или даже подготовки, с минимална сценография.

Саура получава необятна интернационална популярност за първи път с „ Да отгледаш гарвани “ през 1977 година, алегорично отнасяне на гибелта и испанското общество, забелязано през очите на едно момиченце и с присъединяване на неговата муза и законна брачна половинка Джералдин Чаплин в ролята на неговата майка.

Саура, чиито филми споделят общата тематика за разрушителната, завладяваща обич, се дами три пъти и живее с Джералдин в продължение на 13 години. Тя работи по няколко сюжета с него и се снима в половината от филмите му до раздялата им през 1979 година

Радващ се на удивление от страна на американския режисьор Стенли Кубрик, Саура не икономисва рецензията си към буржоазната просвета и постоянно прибягва до фантастични детайли и препратки към творчеството на сюрреалиста Луис Бунюел, също родом от провинция Арагон и негов непосредствен другар.

Вглъбен в себе си, с присъщите си очила, Саура култивира присъщата си херметичност, като се интересува повече от себеизразяването, в сравнение с от приходите от филмите си.

Един критик един път означи, че Карлос наподобява повече на студент от семинарията, в сравнение с човек от лъскавия кино свят.

Роден в североизточния град Уеска през 1932 година, Саура израства в Мурсия, в сухия испански юг. Брат му Антонио (1930 -1998) е един от водещите модерни испански художници и писатели.

През 1949 година Карлос Саура прекъсва образованието си по индустриално инженерство, с цел да се отдаде на фотографията, а по-късно учи публицистика и кино изкуство. Силно повлиян от италианските неореалисти, той в никакъв случай не губи тази ранна ангажираност със обществените проблеми и осъжда цензурата по времето на Франко, само че в никакъв случай не се е считал за политически зает човек на изкуството.

Саура има седем деца, в това число наследник от Джералдин Чаплин и щерка от третата си брачна половинка, испанската актриса Еулалия Рамон.

През 2013 година Карлос Саура посети за първи път България. Тогава майсторът на камерата стана „ Доктор хонорис идея " на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “.

„ Винаги съм мислел, че живеем в безпорядък, в който всички сме потопени. И се пробвам да провеждам този безпорядък, с цел да направя един филм “, споделя Карлос Саура и прибавя: „ За мен снимането на филми е тип опиат, отнемане – а това, което ми харесва, е, че киното е самотно наслаждение “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР