Рехабилитацията на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) Чаира напредва със сериозни

...
Рехабилитацията на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) Чаира напредва със сериозни
Коментари Харесай

Планира се до края на 2024 г. да бъдат пуснати два хидроагрегата на ПАВЕЦ Чаира

Рехабилитацията на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) " Чаира " напредва със съществени темпове. Това сподели заместник-министърът на енергетиката Николай Николов по време на кръгла маса през днешния ден в София, отдадена на електроенергийните мрежи и мрежовите услуги, която е проведена от Института за енергиен мениджмънт, съобщи Българска телеграфна агенция. Той добави, че се възнамерява до края на 2024 година да бъдат пуснати два хидроагрегата, а до края на 2025 година още един. Последният хидроагрегат, чийто ремонт е най-сложен, ще бъде пуснат по-късно.

Има желание за създаване на две нови ПАВЕЦ на язовирите Батак и Доспат. Те би трябвало да бъдат приключени през 2032-2033 година, уточни зам.-министърът на енергетиката. " Към това следва да прибавим и визията на страната за създаване на два нови нуклеарни блока, които да бъдат въведени в употреба в интервала 2032-2035 година Това ще бъде гръбнакът на електроенергийната система през идващите десетилетия, който ще обезпечи опция за присъединение на нови ВЕИ мощности ", посочи енергийният заместник-министър. 

В околните седмици следва да бъде разгласен стартът на кандидатстването по процедурата за финансиране на произвеждане на електрическа енергия от ВЕИ и системи за предпазване по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност, заяви зам.-министър Николов.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР