Регулрярните Бизнес анкети на Националния статистически институт показват, че май

...
Регулрярните Бизнес анкети на Националния статистически институт показват, че май
Коментари Харесай

НСИ: Бизнес климатът с нов максимум от 2009-а насам

Регулрярните Бизнес анкети на Националния статистически институт демонстрират, че май стопанската обстановка в страната продължава да се усъвършенства. Общият индикатор на бизнес климата се покачва с 2.1 пункта по отношение на април и доближава нов дълготраен най-много (33.1%) от 2009 година насам.

Основните фактори, затрудняващи предприятията, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и дефицита на работна мощ.

По отношение на продажните цени преобладаващите упования на мениджърите са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се усилва с 1.4 пункта вследствие на оптимистичните оценки на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Анкетата регистрира известно усъвършенстване на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с удобни упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Строителство. Показател за строителството " нараства с 8.1, което се дължи на усъвършенстваните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Мненията им по отношение на строителната интензивност през последните три месеца, както и упованията им за идващите три месеца, са също по-благоприятни.

Търговия на дребно. Бизнес климат в бранша се намалява с 1.6 пункта вследствие на по-резервираните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им по отношение на размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са по-благоприятни.

През последния месец анкетата регистрира усилване на отрицателното влияние на фактора " конкуренция в сектора ", който измества усложненията, свързани с незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда.

Услуги. През май бизнесътът климат в бранша на услугите се усъвършенства с 0.9 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като усъвършенствана, само че упованията им за идващите три месеца са по-резервирани. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР