Регулацията в Германия за масово съхраняване на данни за комуникации,

...
Регулацията в Германия за масово съхраняване на данни за комуникации,
Коментари Харесай

ЕС отхвърли закон в Германия за масово съхраняване на лични данни


Регулацията в Германия за всеобщо запазване на данни за връзки, чието деяние е замразено от 2017 година, съставлява съществено нарушаване на законодателство на Европейски Съюз, постанови през днешния ден Съдът на Европейския съюз в Люксембург, представен от ДПА.

Съхраняването на данни като Ай Пи адреси или данни за местонахождение е разрешено единствено в случаи на " сериозна опасност за националната сигурност ", се споделя в известието на съда, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според документа запазването на данни за интернет трафика и местонахождението на потребителите, както изисква законът в Германия, би разрешило да се вършат изводи за техния частен живот, в това число всекидневни привички и обществени връзки.

Такова профилиране е интервенция в главните права на потребителя и изисква правно съображение, само че не може да се ползва случайно, декларира съдът.

Присъдата е по тъжба на доставчиците на интернет " Спейснет " (SpaceNet) и " Телеком " (Telekom). Федералният регулатор в Германия по връзките е спрял действието на въпросния закон няколко дни преди влизането му в действие, откакто немски съд бе постановил, че " Спейснет " не е задължен да пази тези данни.

Въпросът за всеобщо запазване на данни поражда доста несъгласия, уточни ДПА.

Някои политици считат, че това е значим инструмент за битка с проведената престъпност, детската порнография и тероризма. Защитници на човешките права и правата на потребителите обаче го считат за интервенция в персоналното пространство.

Съдът на Европейски Съюз разгласи през днешния ден, че настоящ във Франция закон за всеобщо опазване на данни също нарушава европейското право. Във френския случай става дума за следствия на финансови закононарушения.

В годините обратно висшата правосъдна инстанция на Европейски Съюз е отсъждала по каузи, свързани с други страни членки, че всеобщото запазване на информационни данни без причина е нелегално, напомни ДПА.

Агенцията добави, че в пост в " Туитър " немският министър на правораздаването Марко Бушман е окачествил през днешния ден решението на магистратите в Люксембург като " добър ден за правата на индивида " и като " историческо ".

" Сега ние най-сетне бързо ще отстраним от закона голословното запазване на данни ", декларира той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР