Регулациите в хранителната промишленост, както в в производството, така и

...
Регулациите в хранителната промишленост, както в в производството, така и
Коментари Харесай

БАБХ: Категорично, храните на пазара у нас са безопасни, но с различно качество

Регулациите в хранителната индустрия, както в в производството, по този начин и в търговията, подлежат на една и съща законова рамка в България и в Европа. Това съобщи в ефира на  д-р Любомир Кулински, шеф на Дирекция " Контрол на храните "  в Българската организация по сигурност на храните.

" Регулаторните режими са едни и същи, контролът също е на идентични правила, даже в България е много по-учестен. За един месец БАБХ прави към 10 000 инспекции, при които се издават към 500-600 наставления и към 80 акта за нарушавания. Дори в празничните дни ревизираме. Грубите числа демонстрират, че към 5-6% до 10 % от инспекциите приключват с административен акт, наставления или акт. Като цяло това е процентът на нарушаванията, които намираме ", съобщи доктор Кулински.

Той изясни и за разногласията към кашкавал, създаван от калиата. " Калиатата е млечен полуфабрикат, който се създава в няколко страни в Европа. Някъде го назовават мостра за жълто сирене. Няколко български предприятия го купуват и го подлагат на чедаризация, изпаряване и зреене. Тогава може да носи наименованието кашкавал на българския пазар. Въпросните предприятия евентуално го употребяват, тъй като е по-евтин артикули и второ - тъй като по-бързо става кашкавал. У нас, за жалост, няма предпазено географско название " кашкавал ", както има за други 10 продукта. Докато няма предпазено название, с ясна рецепта и процедура, ще минава този софтуерен развой. Да, кашкавал е, само че не е българският кашкавал, който разбираме под тази дума ", изясни шефът на Дирекция " Контрол на храните "  в Българската организация по сигурност на храните.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР